Oorzaak brand FrieslandCampina Gerkesklooster nog onbekend

4 augustus 2014

De oorzaak van de brand die  het kaaspakhuis van FrieslandCampina in Gerkesklooster heeft verwoest is nog niet bekend. Dat heeft het bedrijf vrijdag laten weten.

De brand ontstond dinsdagochtend 29 juli rond 7.45 uur. Pas vrijdagmiddag om 14.30 uur heeft de brandweer het terrein van FrieslandCampina in Gerkesklooster verlaten, na bijna 80 uur blussen. Donderdag 31 juli werd begonnen met de sloop van het kaaspakhuis om bij de laatste brandhaarden te kunnen komen.

De brand legde niet alleen het kaaspakhuis in de as, maar bracht ook zware schade toe aan het pekellokaal. De kaasmakerij lijkt redelijk intact te zijn gebleven. Wel is er sprake van rook- en roetschade en moeten de installaties worden schoongemaakt en getest. De voorfabriek (eerste bewerking van de melk) en de poedertoren zijn niet door brand aangetast, maar ook daar moeten reinigingswerkzaamheden worden uitgevoerd en dienen de installaties te worden getest.

Herstelwerkzaamheden

"Medewerkers van FrieslandCampina in Gerkesklooster en gespecialiseerde bedrijven zijn begonnen met het verwijderen van melk- en productresten uit de verschillende afdelingen zoals de voorfabriek, kaasmakerij, pekellokaal en de melkpoedertoren. Deze productresten worden afgevoerd en vergist. Inmiddels is ook begonnen met schoonmaak en herstelwerkzaamheden", aldus FrieslandCampina. Die werkzaamheden gaan enkele weken in beslag nemen. Wanneer de eerste productie weer kan draaien, is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Kaaspakhuis FrieslandCampina verloren, kaasmakerij gespaard (31 juli 2014)

Brand bij FrieslandCampina Cheese Gerkesklooster (29 juli 2014)

Altijd op de hoogte blijven?