‘Op korte termijn geen wettelijke normen minerale oliën'

23 februari 2017

Eventuele wettelijke normen voor verpakkingen met minerale oliën zijn op korte termijn niet te verwachten. Dat antwoordt minister Schippers op Kamervragen van kamerlid Dik-Faber (CU) over de blootstelling van deze mogelijk schadelijke minerale oliën.

Volgens Schippers is er op dit moment onvoldoende zicht welke maatregelen relevant kunnen zijn om blootstelling aan minerale oliën zoals MOSH en MOAH te verminderen. Het opstarten en uitvoeren van een monitoring kost tijd. De resultaten van deze monitoring zijn nodig voor nadere Europese besluitvorming.

De daadwerkelijke uitvoering van de monitoring moet nog van start gaan. Er wordt daarbij gefocust op de mate van consumptie van de betreffende producten, de gevoeligheid van groepen consumenten (met name baby’s) en de beschikbaarheid van analysemethoden.

Producenten voedingsmiddelen

“Het is aan de producenten van voedingsmiddelen om na te gaan of hun producten verontreinigd zijn met minerale oliën, wat de bron daarvan is en of het gebruik van één van de bedoelde verpakkingsvormen het probleem zou kunnen oplossen.”

Overigens zijn voedingsmiddelenproducenten en aanbieders van verpakkingsmaterialen al maatregelen gestart die vervuiling van voedingsmiddelen met minerale oliën moeten reduceren, zegt Schippers. Het gaat hierbij om het in beeld brengen van oorzaken van verontreiniging in het hele productieproces en het mogelijk doorbreken ervan.

Moet controleerbaar zijn

Wellicht kunnen verpakkingen met een functionele barrière verplicht worden gesteld, stelt ze. Maar ook voor dergelijke verplichtingen geldt, dat de maatregel controleerbaar moet zijn. En daarvoor moeten eveneens eerst analysemethoden beschikbaar en ingevoerd zijn. Schippers verwacht in Europees verband snel zicht te krijgen op “aangrijpingspunten om tot normstelling over te gaan”.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?