BRUSSEL - “Consumenten krijgen onbewust, indirect genetisch gemodificeerde (gmo-)gewassen op hun bord. Als we als maatschappij het gmo-debat willen voeren, is openheid van informatie absolute voorwaarde.”
Dat zegt Wervel, de Belgische Werkgroep voor Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw. “De consument heeft recht op transparante voedselketens en dat recht wordt geschonden.”
Gmo-soja
Wervel stelt dat de Europese veehouderij voor 80 procent afhankelijk van de import van soja voor veevoeders. “Deze geïmporteerde soja komt hoofdzakelijk uit Brazilië, Argentinië en de VS, waar bijna uitsluitend gmo-soja wordt geteeld. Op die manier krijgt de consument dus indirect gmo’s op zijn bord.”
“Of het nu een kipfilet, varkenskotelet, melk of kaas is, de consument wordt het recht ontzegd om te weten of de dieren gevoederd werden met gmo’s of niet.”
Transparant etiket
Wervel pleit in een oproep voor een transparante etikettering en wil dat de Europese regelgeving op dit punt wordt aangepast.
Behalve Wervel hebben ook de organisaties Velt, Test-Aankoop, Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, Oxfam België, BioForum, Vredeseilanden en Voedselteams de oproep ondertekend.
Lees ook:
- Food Film Festival met gmo-debat (14 januari 2013)
- Nederlandse bedrijven verdubbelen import duurzame soja (6 december 2012)
- ProTerra opent Nederlandse vestiging (10 oktober 2012)
- Efsa schiet dubieus onderzoek GMO-maïs af (5 oktober 2012)
- Beroering om Frans onderzoek GMO-maïs (21 september 2012)
- EFSA: gmo-maïs is veilig (13 april 2012)