Oprichting smaaknetwerk ‘Smaak van het Huis’

14 december 2017

Het doel van het nieuw opgerichte netwerk ’Smaak van het Huis’ is om samen te werken aan nieuwe voedingservaringen in de zorg met smaakvolle en gezonde, duurzame gerechten. 97 organisaties meldden zich hiervoor aan. Een kopgroep kwam begin december bij elkaar om de ideeën te bespreken.

Tijdens deze eerste netwerkbijeenkomst van 'Smaak van het Huis' formuleerden de deelnemers een antwoord op de vraag ‘hoe de zorg leiderschap kan tonen bij de maatschappelijke vraagstukken die spelen rondom voeding'. "Als je gezonde, duurzame en vooral smaakvolle voeding combineert met doelgroep specifieke positieve educatie: dan heb je het over leiderschap" aldus de deelnemers.

‘Learning community’

Gaston Remmers, spreker namens PatientenVoeding.nl, noemde het een ‘learning community’. Om de samenwerking mogelijk te maken worden diverse netwerkgroepen (GGZ, Care en Cure) opgericht. Binnen elke netwerkgroep gaan managers (eetervaringen) en chefs/inkopers (receptuur) afzonderlijk aan de slag om toepassingen uit te werken die aansluiten bij specifieke doelgroepen. Daar blijft het niet bij, want de opgedane expertise wordt gedeeld binnen ‘lerende keukens’. Door middel van workshops worden medewerkers, zorgcollega’s, patiënten en cliënten geïnspireerd en geleerd hoe ze positieve eetkeuzes kunnen maken.

Tijdens de bijeenkomst zochten de bezoekers ook naar nieuwe invullingen voor de begrippen ‘eten, drinken en gastvrijheid’ en bespraken enkele oplossingsrichtingen. Remmers noemde ‘personalised food’ en het oprichten van een databank (MDOG), waarin cliënten zelf hun voedingservaringen bijhouden en delen. Tal van best practices kwamen voorbij. Bijvoorbeeld ziekenhuizen met daktuinen als educatie voor patiënten, medewerkers en regio. Of Teaching Kitchens, waar patiëntgroepen voor en na de behandeling leren gezonde en smaakvolle keuzes te maken.

 

Altijd op de hoogte blijven?