Oproep tot versnelde toelating GM-grondstoffen

16 juli 2014

Europese brancheorganisaties voor ingrediëntenleveranciers willen dat de Europese Commissie vaart zet achter de toelating van acht gemodificeerde (GM) grondstoffen voor food en feed.

De EU is voor 75 procent van de behoefte aan eiwitrijke grondstoffen, als maïs, soja en raapzaad, afhankelijk van de wereldmarkt, stellen CoceralFediol en Fefac. Sommige producten zijn al geoogst en worden verhandeld op de wereldmarkt, andere komen in het najaar op de markt.

De brancheorganisaties vrezen zijn dat verdere vertraging van het vergunningsproces kan leiden tot schaarste en verstoring van het handelsverkeer. Dat zorgt weer voor onzekerheid en prijsstijgingen en ondermijnt de concurrentiepositie van de food- en feedindustrie.

De Europese Commissie moet daarom nu in actie komen, menen ze. De acht GM-grondstoffen zijn veilig bevonden door de EFSA. De eerste besluiten over goedkeuring werden volgens de organisaties al eind 2013 verwacht.

De grondstoffen waar het om gaat zijn: maïs MON 87460, raapzaad GT 73, sojabonen 305423, sojabonen MON87708, sojabonen MON87705, sojabonen BPS-CV127-9, maïs T25 en katoen T304-40.

Lees ook:

'Beoordeling veiligheid genetisch gemodificeerde planten kan flexibeler' (30 januari 2014)

 

Altijd op de hoogte blijven?