'Ouderenpanel moet industrie adviseren'

13 september 2011
[gallery]

WAGENINGEN - De voedingsmiddelenindustrie is niet goed op de hoogte van de wensen van ouderen voor voedingsmiddelen. Fabrikanten moeten daarom te rade gaan bij een panel van ouderen.

Daarvoor pleitte oud-CDA Tweede Kamerlid Hannie van Leeuwen dinsdag tijdens het seminar van Food Valley over voeding voor de vitale 50-plusser.

Zo'n panel kan advies geven op het gebied van onder meer reclame, verpakkingen, smaak, kleur, houdbaarheid en aangepaste porties. Van Leeuwen stelde dat ouderen niet gezien moeten worden als een homogene groep.

Ze stelde veel te verwachten van het innovatieve vermogen van de industrie op het gebied van supplementen en voedingsmiddelen. Zo kunnen niet alleen medicijnen de bloeddruk verlagen, maar kan dat ook met voedingsmiddelen.

Ze deed een beroep op het bedrijfsleven om in het kader van verantwoord ondernemen zich ook op ouderen te richten.

Geschikte producten

Van Leeuwen stelde bovendien dat veel ouderen lijden aan meer dan één kwaal. Dat betekent dat het voor hen extra moeilijk is om geschikte, gezonde producten te vinden. Zo is fruit gezond, maar moeten mensen met diabetes type II niet veel suiker tegelijk eten. Ze kunnen hun suikerinname beter over de dag verdelen. Voor drinken bestaat hetzelfde spanningsveld: veel ouderen hebben moeite om voldoende te drinken en drinken liever vruchtensap dan water.

Het oud-Kamerlid wees er ook op dat de oudere zelf verantwoordelijk is voor zijn voedingspatroon. "Ze moeten meer eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad."

Een verslag van het seminar is te lezen in EVMI 8 van 11 oktober 2011.

Inhoud

Lees ook:

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Altijd op de hoogte blijven?