Paardekooper Van der Windt opent LCA Centre

21 oktober 2014

Paardekooper Van der Windt heeft in Beuningen een LCA Centre geopend. In dit onderzoekscentrum met lab-faciliteiten kan de milieu-impact van verschillende verpakkingen en disposables worden berekend en vergeleken.

In het centrum kunnen klanten terecht voor LCA-analyses rond de life cycle van verpakkingen en adviezen over eco-innovatie op het gebied van verpakkingen en claims rond milieuvriendelijke verpakkingen.

De LCA-methode (Life Cycle Assessment) is ontwikkeld samen met Natuur en Milieu om verpakkingen en disposables te kwantificeren en onderling te vergelijken. Hierbij wordt samengewerkt met diverse wetenschappers van binnen- en buitenlandse universiteiten.

Met kwantificeerbare gegevens over de milieu-impact gedurende de gehele levenscyclus van verschillende verpakkingen zal verwarring bij consumenten en ‘green washing’ voortaan tot het verleden gaan behoren, stelt het bedrijf.

Alle fasen levenscyclus

“Wij vinden dat je alleen uitspraken mag doen over de milieu-impact van verpakkingen als daar een LCA-analyse aan ten grondslag ligt die alle fasen uit de levenscyclus van een product in ogenschouw neemt”, zegt directeur Jacco van Dijk.

“Als alle schakels in de bedrijfskolom samenwerken op basis van LCA-analyses, kunnen we als industrie een zeer belangrijke stap voorwaarts zetten en gezamenlijk de milieu-impact van verpakkingen en disposables fors verlagen”.

Op basis van LCA is duurzaamheidsmerk Bright geïntroduceerd. Op basis van een 5-sterrensysteem wordt hierbij de mate van milieu-impact gevisualiseerd.

Lees ook:

Tetra Pak: eerste 100% plantaardige verpakking (16 oktober 2014)

WUR maakt Catalogus Biobased Verpakkingen (29 september 2014) 

Paardekooper neemt Van der Windt over (19 maart 2013)

 

Altijd op de hoogte blijven?