PAN-NL lanceert Seizoens Eetwijzer Pesticiden

25 april 2025 Redactie EVMI Pixabay
NIEUWS | Na de Pesticiden Eetwijzer: nu de Seizoens Eetwijzer Pesticiden van PAN-NL. Per maand kunnen consumenten de gemiddelde bestrijdingsmiddelenresiduen op seizoensgroenten en -fruit bekijken, gebaseerd op NVWA-data. Soms bleek er een pesticiden verschil te zitten tussen Nederlandse en buitenlandse groenten en fruit.

Na de lancering afgelopen januari van de Pesticiden Eetwijzer heeft Pesticide Action Network (PAN-NL) nu ook een Seizoens Eetwijzer Pesticiden opgesteld. De organisatie geeft met deze nieuwe tool informatie over wanneer Nederlands groente en fruit in het seizoen is. De wijzer vermeldt hoeveel soorten sporen van bestrijdingsmiddelen er gemiddeld op terug gevonden zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de jaren 2021 tot en met 2023. Het NVWA onderzoekt en test regelmatig bestrijdingsmiddelenresiduen in Nederlandse winkels of ander retailkanaal.  

Waar mogelijk alleen Nederlandse testgegevens

In tegenstelling tot de Pesticiden Eetwijzer, heeft PAN Nederland waar mogelijk alleen gebruikgemaakt van de testgegevens van groente en fruit die in Nederland zijn geteeld. Seizoensgroenten komen per definitie van het Voedingscentrum uit Nederland. Dat betekent dat deze groente en fruit in de genoemde maand in Nederland wordt geoogst uit de volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas. 

Waar er onvoldoende testgegevens van Nederlandse herkomst beschikbaar waren (minder dan tien), werden algemene testgegevens gebruikt. Daarmee ook de testen van producten die in het buitenland gekweekt zijn. Als er überhaupt te weinig getest was, eveneens minder dan tien keer, dan staan de desbetreffende seizoensgroenten en -fruit onder de tabel vermeld als vervuiling onbekend. Bijvoorbeeld in het geval van maïs, artisjok en bleekselderij.  

Eetwijzer: Residuevrij of gifbom?

De SeizoensEetwijzer geeft het groente en fruit een score en een kleur: groen, oranje of rood. Rode bieten, rode kool, courgette, witlof, pruimen, asperge en pompoenen kleuren groen: zij bevatten gemiddeld marginaal tot geen pesticiden. 

Op een gemiddelde Nederlandse paksoi zitten er pakweg 2 soorten landbouwgif (1,9). Ook het lentefruitaardbeien komt rond deze tijd uit Nederland. Aardbeien blijken echter gifbommetjes te zijn met maar liefst gemiddeld bijna 4 soorten bestrijdingsmiddelen (3,9). Ook kropsla, peren, kersen, druiven en appels scoren diep in het rood.

Advies Pan-NL: kies biologisch

PAN-NL raadt consumenten primair aan om waar mogelijk onbespoten (biologische) producten te kiezen. In de biologische landbouw worden geen chemische middelen gebruikt. Als onbespoten producten niet beschikbaar zijn, kun je de SeizoensEetwijzer raadplegen om te weten welke seizoensgroente en -fruit het minste gifresten bevatten. Weinig pesticiden betekent echter niet dat de telers ook weinig gebruiken tijdens de kweek. Pesticiden kunnen al zijn afgebroken of weggespoeld. 

Verschillen tussen Nederlands en buitenlands pesticidenresidu

Uit de testgegevens van de NVWA blijkt dat het verschil in het gemiddeld aantal soorten pesticiden tussen groente en fruit uit Nederland en uit het buitenland vaak klein is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij broccoli, spinazie en andijvie.

Soms is er echter wel een duidelijk verschil. Tomaten, paprika’s en courgettes uit Nederland waren aanzienlijk schoner. Wortels, ijsbergsla en aardbeien uit Nederland bevatten daarentegen juist meer soorten bestrijdingsmiddelen dan hetzelfde product geproduceerd in het buitenland.

Iedereen kan nog steeds meedoen aan de supermarktactie van PAN-NL. Lees er meer over in dit artikel.

Lees verder

Altijd op de hoogte blijven?