Sinaasappelschillen hergebruiken voor diverse nieuwe producten, zoals dranken en schoonmaakproducten: dat doet het bedrijf PeelPioneers. Op Food Technology vertelt Harold Brink, commercieel manager bij PeelPioneers, over hun productieproces van de reststroom sinaasappelschillen die in de voedselproductie vrijkomen.

Harold begint de presentatie met een glas sinaasappelsap, want dat is wat de consument kent en koopt in een supermarkt. Per jaar worden 250 miljoen kilo schillen in Nederland weggegooid. PeelPioneers is ontstaan omdat ze daar verandering in willen maken. Voor Harold was dit een nieuwe manier van denken: “Je reststroom is je beginproduct”.  

Harold Brink PeelPioneers Food Technology_foto Charlotte Kwakkelstein

Sinaasappel vezels

Bij PeelPioneers proberen ze citrusschillen volledig te gebruiken. Ze hebben als doel de schillen te ‘verwaarden’ tot hoogwaardige voedselingrediënten. Met de sinaasappelschillen maken ze nu vijf nieuwe producten: sinaasappelolie, geconcentreerde sinaasappelolie, D-limoneen, Orangade en Finix citrus vezel. Het laatste product is nog niet op de markt. Vorig jaar is PeelPioneers verhuisd naar een nieuwe fabriek, zodat ze in een gesloten systeem vezels uit de schillen kunnen halen. De sinaasappelvezels zijn geur-, smaak- en kleurloos. Daardoor kunnen de vezels als functioneel ingrediënt gebruikt worden in producten, zoals een bindmiddel. D-limoneen wordt vooral in schoonmaakproducten toegevoegd, die bij Jumbo verkrijgbaar zijn.

Supermarkten stimuleren

Er liggen in de toekomst nog uitdagingen voor PeelPioneers, vertelt Harold. Het bedrijf krijg met diverse samenwerkingen de sinaasappelschillen gemakkelijk naar hun fabriek, maar de uitdaging ligt bij het nieuwe product weer terug in de supermarkt krijgen. Supermarkten zijn erg enthousiast over het idee om sinaasappels te recyclen, maar nog erg terughoudend om de producten daarna ook te verkopen.

Altijd op de hoogte blijven?