Plan voor verpakkingsloze super in Nederland

24 september 2014

Bag & Buy wil de eerste supermarkt zonder voorverpakte producten in Nederland worden. Op 1 oktober start op Doorgaan.nl een crowdfundingactie, om naar verwachting volgend jaar zomer de deuren te openen.

Initiatiefnemer Wim van Dijk denkt voor zijn kleinschalige supermarkt zo’n 75.000 euro nodig te hebben. De crowdfundingactie duurt tot 1 december. Dat meldt de NOS.

'In grote stad'

De locatie van de supermarkt is afhankelijk van de crowdfunders, maar waarschijnlijk wordt het een van de grote steden. “Daar waar het enthousiasme het grootst is”, zegt Van Dijk.

De producten in de supermarkt worden zoveel mogelijk uit bakken, vaten en kruiken verkocht. De schappen zijn gevuld met noten, muesli, rijst, wijn, pasta, zaden, superfoods, kruiden, olie en pitten.

De klant kan hierbij zelf verpakkingen als dozen en tassen meenemen en ook zelf de hoeveelheid bepalen. Met dit duurzame initiatief kan worden bespaard op verpakkingen.

Diverse initiatieven

In Europa zijn er diverse supermarkten zonder verpakkingen. In Berlijn haalden initiatiefnemers in 1 dag het benodigde startkapitaal binnen. Ze ontvingen voor Orginal Unverpackt, die in september de deuren opende, ruim 100.000 euro van crowdfunders. Er zijn al plannen voor een tweede vestiging, die ook weer via crowdfunding mogelijk moet worden.

In Frankrijk en Oostenrijk zijn er ook al enkele verpakkingsloze winkels. In augustus opende ‘Robuust, the zero waste shop’ in Antwerpen, met producten, maar zonder verpakkingen. In Barcelona zetelt de verpakkingsloze supermarktketen Granel.

Lees ook:

Supermarkt zonder voorverpakte producten (29 april 2014)

Openen verpakking blijft ergernis (1 november 2013)

Altijd op de hoogte blijven?