Plannen voor vertical farming-onderzoekscentrum in Den Haag

25 april 2023 Redactie Food Siemens Nederland N.V.

Vertical farming in Den Haag komt een stap dichterbij: Siemens Nederland en Infinite Acres zijn van plan om samen een vertical farming Fieldlab en Experience Center te openen op de Haagse locatie van Infinite Acres.

De twee ondernemingen ondertekenden een Memorandum of Understanding (MoU) waarin ze afspreken het onderzoekscentrum te gaan openen. In het onderzoekscentrum worden de moderne hardware en software van Siemens gecombineerd met het operatieplatform en de cultivatietechnologie van Infinite Acres. Daarnaast wordt ook de bestaande onderzoeks- en ontwikkelingskennis toegepast die Infinite Acres heeft opgedaan in de Verenigde Staten. Het resultaat: een grote stap vooruit om ontwikkelingen op het gebied van vertical farming uit te breiden.

Innovatie in voedselteelt

Vertical farming is landbouw in de hoogte: een innovatie vorm van voedselteelt, waarbij voedsel wordt geproduceerd op een duurzame en verantwoorde manier. Het hele teeltproces speelt zich af op verticale bedden die zich bevinden in een gecontroleerde omgeving. Door voedsel in een milieuvriendelijke omgeving te verbouwen, ontloopt vertical farming een aantal negatieve effecten van onze traditionele landbouw – zoals intensief waterverbruik, bodemdegradatie en een afhankelijkheid van weersomstandigheden.
Daarnaast maakt deze vorm van voedselteelt het eenvoudiger om de herkomst van het voedsel te herleiden. Hierdoor komen de producten terecht bij de regionale consument, mede dankzij betrouwbare toeleveringsketens. Dat beperkt het transport en daardoor is het voedsel uiteindelijk ook verser wanneer het bij diezelfde consument op het bord belandt. Ook blijft het voedsel daardoor langer houdbaar en wordt er minder verspild.

Baanbrekende oplossingen

“Vertical farming is één van de voorbeelden van een innovatieve en duurzame landbouw waar samenwerking tussen een expert in het gebied en een technologiepartner tot baanbrekende oplossingen leidt”, aldus Dirk De Bilde, CEO van Siemens Nederland. Het Experience Center in Den Haag zal worden gebruikt om potentiële afnemers te laten zien hoe vertical farming er in de praktijk uitziet. Daarmee hopen de bedrijven bij te dragen aan oplossingen voor de vele uitdagingen rondom voedselteelt.

Altijd op de hoogte blijven?