Plantaardig producten in supermarkt voordeliger dan vlees en zuivel

5 februari 2024 Pixabay
De prijsverschillen tussen vlees en zuivel en de plantaardige alternatieven nemen af. Volgens onderzoek in opdracht van ProVeg zijn consumenten in de supermarkt voordeliger uit als ze kiezen voor plantaardig.

In opdracht van ProVeg onderzocht Questionmark de prijzen van de supermarkten Albert Heijn, Aldi, Dirk, Jumbo, Lidl, Plus en Ekoplaza. Hierbij keken de onderzoekers naar de prijzen van de twaalf meest voorkomende productsoorten, zoals vegetarische balletjes, plantaardige kaas en plantaardige yoghurt. Hierbij vergeleken ze de goedkoopste plantaardige versie met de goedkoopste dierlijke tegenhangers van dezelfde producten.

Uitkomst onderzoek

Bij vrijwel alle supermarkten was de plantaardig de voordelige keuze. Ekoplaza kwam als de meest voordelige supermarkt voor plantaardig uit de bus. Daar liep het verschil op tot 9,66 euro, een besparing van 20 procent. Jumbo en Lidl volgden met een prijsverschil van respectievelijk 3,89 euro en 3,11 euro. Alleen bij Dirk betaalden de onderzoekers meer voor plantaardig, om precies te zijn 0,18 euro extra.

Prijsverschillen

In 2022 brachten ProVeg en Questionmark voor het eerst de prijsverschillen in kaart. Toen signaleerden de twee organisaties al dat de prijzen steeds dichter bij elkaar kwamen te liggen. Nu is volgens ProVeg plantaardig – kijkend naar de optelsom van alle plantaardige alternatieven – de voordelige keuze. Want binnen de plantaardige categorie zijn er nog steeds grote prijsverschillen. Vleesvervangers zijn over het algemeen goedkoper dan de dierlijke variant terwijl plantaardige kwark en yoghurt duurder zijn.

Verklaring 

ProVeg heeft twee verklaringen voor de prijsverschillen. Allereerst heeft de inflatie dierlijke producten harder geraakt dan de plantaardige categorie. Daarnaast zetten supermarkten bewust stappen om de prijsverschillen tussen dierlijk en plantaardig op te heffen of te verkleinen.

Bron: ProVeg

Altijd op de hoogte blijven?