Pop-uprestaurant Solidaridad vertelt de bittere verhalen achter zoete ingrediënten

8 november 2022 Jorien Tromp

Consumenten kennen lang niet altijd het verhaal achter de producten en ingrediënten die zij eten. Met een nieuwe campagne wil Solidaridad mensen hiervan bewuster maken. Deze campagne opende maandag 7 november met het pop-up toetjesrestaurant BitterSweet in circulair restaurant Circl in Amsterdam. Chef Max Ferrari Scanarotti stelde een speciaal 4-gangen desserts-only menu samen, met een focus op ingrediënten uit landen met een tropisch klimaat.

“De gerechten zijn zoet, maar de productieketens van deze ingrediënten zijn vaak bitter”, vertelt Heske Verburg, directeur van Solidaridad, tijdens de speciale lunch in toetjesrestaurant BitterSweet. In de productieketens van de ingrediënten wordt weinig rekening gehouden met de belangen van boeren, terwijl ze een grote rol spelen in ons voedselsysteem.

Interactief menu

Met een reis langs de zintuigen vertelt BitterSweet het verhaal achter de vijf ingrediënten die in het menu centraal staan: thee, cacao, honing, banaan en koffie. Het menu opent met een earl grey crème, gevolgd door no-chicken chocolade mole, geroosterde ananas met blauwe honingraat en sluit af met dulche de leche mousse met bananenijs. Bij elke gang krijgt de restaurantbezoeker op een interactieve manier meer te horen over de productieketen van het ingrediënt, bijvoorbeeld in de vorm van een quiz, hologram of geluidsfragment.

BitterSweet Cacaoboer

Zo vertelt cacaoboer Hayford Duodo uit Ghana via een hologram over de uitdagingen waarmee hij in zijn werk te maken krijgt, met name door de gevolgen van klimaatverandering. Er wordt gewerkt aan oplossingen, zoals het verspreiden van organisch materiaal over de bodem die ervoor zorgt dat de bodem vochtig blijft, maar om in deze oplossingen te kunnen investeren is er meer geld nodig.  

Bedrijven hebben verantwoordelijkheid

Solidaridad: “Voor consumenten is het niet altijd duidelijk welke merken echt rekening houden met de positie van boeren. Van de meer dan 500 miljoen kleinschalige boeren die een grote rol spelen in ons voedselsysteem, leeft de overgrote meerderheid in armoede. Armoede die ontstaat door de lage prijzen die ze krijgen voor hun producten.” Bedrijven hebben volgens Solidaridad de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de productie van hun aanbod vrij is van mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling.

Met de BitterSweet-campagne wil Solidaridad op een ludieke manier consumenten bewuster maken over de producten die zij consumeren. Op de website kunnen consumenten het BitterSweet-magazine bestellen. Hierin staan onder meer de recepten van de gerechten en shoptips om duurzame producten te kopen.

Altijd op de hoogte blijven?