Prijzen gezond eten stijgen meer dan prijzen ongezond eten

18 januari 2018

De afgelopen 10 jaar stegen de prijzen van gezonde voedingsmiddelen zoals melk, eieren, fruit en noten met 22 procent. De prijzen van ongezonde levensmiddelen werden gemiddeld 13 procent duurder. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het CBS en het Voedingscentrum.

Bij de gezonde voedingsmiddelen werd vooral de halfvolle en magere melk duurder. Die prijzen stegen de afgelopen tien jaar met bijna 60 procent. Dit komt volgens het CBS deels door de gestegen prijzen bij de boeren. Ook spelen handelsmarges, loon- en transportkosten een belangrijke rol. Eieren werden 37 procent duurder.

De prijs van fruit steeg met 28 procent sinds 2017. Ook gedroogd fruit en noten werd relatief duurder. De prijzen van verse groente gingen minder snel omhoog, die stegen met 9 procent. Het CBS: "De prijsstijging van groente en fruit is mede afhankelijk van weersinvloeden. Daardoor kunnen oogsten goed of minder goed zijn en dat is van invloed op de prijs die de consument uiteindelijk betaalt."

De prijzen van ongezonde voedingsmiddelen stegen minder. In 2017 waren suiker, snoep en ijs zelfs goedkoper dan in 2007. De prijzen van chips, sauzen en dressings stegen minder hard dan gemiddeld. De prijs van gerookt, gedroogd of gezouten vlees (zoals vleeswaren) steeg wel iets meer.

Bij dranken ziet het CBS dezelfde ontwikkeling. Gezondere dranken als water, koffie en thee hadden een gemiddelde prijsstijging van 30 procent, terwijl de prijzen van ongezondere dranken 21 procent duurder werden. Frisdranken en bier lieten wel een relatief hoge prijsstijging in.

Altijd op de hoogte blijven?