Proeffabriek voor algenraffinage Valorie van start

9 september 2014

Jos Keurentjes, Chief Scientific Officer van TNO, heeft maandag in Lelystad met een druk op de knop  de Valorie, een mobiele proeffabriek voor algenraffinage, in gebruik genomen.

Met de opschaling naar proeffabriek door TNO, samen met partner Algae Food and Fuel, is het proces geschikt gemaakt voor industriële pilots.

"Valorie kan op maat de gewenste ingrediënten uit algen zuiveren in hoeveelheden die het aantrekkelijk maken voor afnemers om productieprocessen op in te gaan richten", aldus TNO. Het bedrijf stelt innovatieve technologie te gebruiken, die het mogelijk maakt om de zeer taaie celwand van algen open te breken en daar vervolgens stoffen als eiwitten, oliën, en koolhydraten op een energie-effectieve manier uit te winnen.

Voedsel

Algen bestaan uit waardevolle ingrediënten, hebben een zeer hoge groeisnelheid en kunnen worden geteeld op onvruchtbare grond. Algen kunnen grondstoffen leveren voor de productie van voedsel voor mens en dier en daarnaast chemische producten waaronder verf of coatings en farmaceutische producten zoals crèmes.

Het project is een gezamenlijk initiatief van TNO en bedrijven als Algae Food & Fuel, Sabic, De Wit Oils, Van Wijhe Verf en Royal HaskoningDHV.

Foto: Pieter Machielsen.

Een artikel over Valorie is te lezen in EVMI 7 van 28 oktober 2014.

e-paper (voor abonnees is het hele magazine beschikbaar, voor niet-abonnees slechts enkele pagina’s). Neem een (digitaal) abonnement.

Lees ook: 

Algenbloem Roquette wint FiE Innovation Award (20 november 2013)

Bubbles van algen voor zuiveldrank en ijstopping (8 oktober 2013)

Gaia start mobiele raffinaderij algen (12 september 2013)

 

Altijd op de hoogte blijven?