Rachel Carson Afstudeerprijs

10 juni 2025 Janet Kooren
NIEUWS | De winnaars van de 22e editie van de Rachel Carson Afstudeerprijs voor hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs zijn bekend. De wo-prijs is uitgereikt voor een onderzoek naar het effect van de CO2-toename op de voedingswaarde van planten.

De winnaars van de 22e editie van de Rachel Carson Afstudeerprijs hebben hun prijs in ontvangst genomen. De wo-prijs ging naar Sterre ter Haar, voor haar onderzoek naar het effect van de CO2-toename op de voedingswaarde van planten. Ze ontving op 23 mei de prijs voor haar scriptie The direct effect of CO2 rise on the plant ionome: Implications for Exacerbating Global Malnutrition.

Rachel Carson

Rachel Carson is de auteur van het boek ‘Silent Spring’. Dit boek markeerde zo’n vijftig jaar geleden het begin van een brede publieke bewustwording van de milieuproblematiek in grote delen van de wereld. De titel is een verwijzing naar de lente van het apocalyptische jaar dat de vogels niet meer zingen doordat zij als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn uitgeroeid. VVM netwerk van milieuprofessionals heeft deze prijs ingesteld om meer bekendheid te geven aan de onderzoeksresultaten van studenten op milieugebied.

Volgens de jury zijn er dit jaar mooie, inhoudelijk sterke werken ingediend over urgente maatschappelijke thema’s. De scripties geven samen een breed en gevarieerd beeld van het hedendaagse milieuwerkveld. Bij de hbo-scripties viel de toepasbaarheid positief op. De wo-scripties onderscheidden zich op verschillende aspecten als originaliteit, relevantie en systematiek en waren zeer divers in de behandelde onderwerpen.

Effecten CO2-toename

Sterre ter Haar (TU Delft/ Universiteit Leiden) onderzoekt in haar scriptie de effecten van CO2-toename op de samenstelling van voedingsstoffen in planten (het ionoom). Stijgende CO2-niveaus verergeren wereldwijde ondervoeding doordat de voedingswaarde van planten afneemt. Eerdere studies waren beperkt in reikwijdte, deze meta-analyse beoogt die leemte te vullen. Door deze gegevens te koppelen aan het GENuS-model voor de mondiale voedselvoorziening in 2011, onderzoekt ter Haar hoe acht essentiële voedingsstoffen (waaronder ijzer, zink en eiwit) beïnvloed worden in een wereld met 550 ppm (parts per million) CO2, vergeleken met 350 ppm. Het onderzoek concludeert dat de helft van de wereld nieuwe tekorten zal ontwikkelen. Diversiteit in het eetpatroon blijkt de beste bescherming tegen deze tekorten.
 
De jury waardeert de originaliteit en de gedegen opzet van dit onderzoek. Het biedt waardevolle aanknopingspunten voor vervolgonderzoek. Het is het meest in de geest van Rachel Carson geschreven: ze vraagt aandacht voor een urgent, maar vaak over het hoofd gezien aspect van een groter probleem.

Een overzicht van alle genomineerden is te vinden op de website van VVM. 

Altijd op de hoogte blijven?