Reclame Code Commissie: friet McDonald’s bevat niet alleen aardappel

26 juni 2024 Max Geluk Pixabay
McDonald’s meldde recent in een advertentie dat hun friet voornamelijk afkomstig is van aardappelen van Nederlandse bodem. Misleiding, aldus de Reclame Code Commissie. De commissie heeft daarom de fastfoodketen verzocht niet langer op deze manier te adverteren.

Volgens de advertentie van McDonald’s bevat hun friet alleen aardappelen - grotendeels van Nederlandse bodem - en een snufje zout. Verder wordt niks toegevoegd. Dit klopte niet volgens voedselwaakhond Foodwatch, die een klacht indiende bij de Reclame Code Commissie, die onlangs uitspraak deed over de kwestie.

Volgens de Reclame Code Commissie is de advertentie van McDonald’s misleidend. Op de website van McDonald’s staat bij de ingrediëntenlijst van de Franse frietjes dat deze ook dinatriumdifosfaat (stabilisator), dextrose en diverse plantaardige oliën bevatten. De commissie vindt dat de fastfoodketen met de advertentie een onjuiste indruk gewekt heeft over de ingrediënten van de frietjes. 

De termijn om bezwaar aan te tekenen is inmiddels verlopen voor McDonald’s. Op de radio was er een soortgelijke misleidende advertentie te horen. Ook deze is in strijd met de regels volgens de Reclame Code Commissie.

 

Altijd op de hoogte blijven?