Renewi Organics produceert vluchtige vetzuren uit voedselafval

30 januari 2023 Redactie Food

In compacte systemen met korte verblijftijden kan voedselafval efficiënt worden omgezet in vluchtige vetzuren. Dat blijkt uit een wetenschappelijk artikel van Renewi Organics en IHE Delft Institute for Water Education. Afstudeerstagiaire Alice Law deed onderzoek naar de productie van vetzuren uit over-de-datum producten van supermarkten.

Renewi Organics richt zich op de verwerking van organische reststromen waaronder over-de-datum producten; producten die niet verkocht zijn voor de uiterste verkoopdatum. De vetzuren die uit voedselafval geproduceerd worden, kunnen vervolgens in verschillende processen opgewerkt worden tot hoogwaardige producten zoals biopolymeren. Biopolymeren worden bijvoorbeeld gebruikt voor coatings voor meststoffen met gecontroleerde afgifte en landbouwfolie.

“We zijn erin geslaagd om vetzuren te produceren met hoge conversiesnelheden en goede rendementen uit onze bestaande organische reststromen”, zegt Laurens Welles, Proces Technoloog Renewi Organics. “Hiermee zijn we een stap dichter bij de ontwikkeling van een bioraffinageproces voor het opwerken van laagwaardig organisch afval tot hoogwaardige biologisch afbreekbare biopolymeren. Hiermee kunnen we in de toekomst duurzame en kosteneffectieve afvalverwerkingsoplossingen mogelijk maken.”

Na een kritische evaluatie door een panel van recensenten is het artikel geaccepteerd voor publicatie in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift Elsvier’s Bioresource technology journal.

Bron: Renewi

Altijd op de hoogte blijven?