DEN HAAG - De hoeveelheden bestrijdingsmiddelen op groente en fruit zijn zo klein dat ze de volksgezondheid niet schaden. Dat stelt het Voedingscentrum na analyse van in 2010 door de NVWA genomen monsters.
"Het risico dat consumenten, inclusief kinderen en baby’s, lopen is zo gering dat dit het eten van voldoende groente en fruit op geen enkele manier in de weg staat", aldus het Voedingscentrum.
De organisatie stelt dat in 2010 21 partijen zijn aangetroffen die de gezondheidsnorm overschreden. De meeste daarvan werden door de NVWA onderschept. Het ging daarbij om producten als paksoi en kousenband, geïmporteerd uit landen buiten Europa. Bij geen enkele geteste partij groente of fruit van Nederlandse bodem werd een overschrijding van de gezondheidsnorm gevonden.
Cumulatief
Op groente en fruit zitten regelmatig restjes van meerdere bestrijdingsmiddelen. Bij de toelating van bestrijdingsmiddelen wordt echter gekeken naar de effecten van het individuele bestrijdingsmiddel op de gezondheid, niet van combinaties, zegt Stephan Peters, specialist voedselveiligheid van het Voedingscentrum. "Het RIVM en EFSA geven aan dat meer onderzoek gewenst is naar de cumulatieve effecten van bestrijdingsmiddelen met eenzelfde werkingsmechanisme". Uit eerder RIVM-onderzoek naar een groep van verschillende bestrijdingsmiddelen met eenzelfde werkingsmechanisme bleek dat het cumulatieve effect op jonge kinderen verwaarloosbaar gevaar oplevert.
Lees ook:
Fors meer meldingen residuen in food (26 oktober 2011)
Groenten en fruit uit Nederland 'schoonst' (12 april 2011)
'Minder residuen op agf dankzij retailer' (16 december 2010)
'Chemische verontreiniging gevaarlijkst' (19 november 2010)
Zie ook:
Dossier recalls