
Uit een consumentenonderzoek, uitgevoerd door FoodTech-innovator Revyve, blijkt dat Europese consumenten positief staan ten opzichte van schimmeleiwit in voedingsmiddelen. De oprichters ontdekten het potentieel van het opwaarderen van gist om daarmee de functionaliteit van eieren na te bootsen. Het onderzoek peilde de interesse in de functionele ingrediënten van Revyve als alternatief voor ei-eiwitten en synthetische texturizers. Het bedrijf haalde meer dan 20 miljoen dollar op voor het onderzoek. Het kreeg steun van onder andere AB InBev en Cosun.
Revyves onderzoek
Voor het onderzoek verzamelde Revyve inzichten van Franse, Duitse en Britse consumenten via door kunstmatige intelligentie gemodereerde individuele interviews. Alle drie consumentengroepen waardeerde de alternatieve eiwitten als een duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten en een effectief bindmiddel. Revyve vewacht dat het ei-alternatief een breed scala aan zoete en hartige voedingsapplicaties kan vervangen, zoals (hybride) kazen, sauzen, bakproducten en snacks.
Drie consument types
Volgens Corjan van den Berg, CGO van Revyve, zijn er drie consumenttypes: de Franse die waarde hecht aan verse, natuurlijke ingrediënten, de Britse die gemak en ethisch verantwoorde plantaardige opties zoekt, en de Duitse die praktische, duurzame maaltijden waardeert. Franse respondenten gaven een dieper begrip aan de culinaire bijdrage van eieren bij het indikken van voedsel en het verbeteren van texturen door zachtheid en luchtigheid toe te voegen. Ook waren ze meer gefocust op het probleem van ei-allergieën en de implicaties daarvan voor dieetbeperkingen. Britten en Duitsers gaven aan bezorgd te zijn over de invloed op cholesterol bij overmatige consumptie.
"Over de hele wereld verschuiven consumentenkeuzes steeds meer naar flexitarisme", merkt Jordania Valentim, CCO van Revyve, op.
Sensorische eigenschappen
De meeste zorgen over het gebruik van gistproteïnen als ei-alternatieven waren gericht op sensorische eigenschappen. Dit werd vooral benadrukt door Franse consumenten, die erop aandrongen dat gistproteïnen de traditionele smaken van voedsel niet mogen veranderen, vooral niet in traditionele bakproducten. Britten en Duitsers uitten ook enige scepsis over het vermogen van gist om de gewenste smaken en texturen van voedsel te behouden.
Duurzaamheid en milieu-impact
In dit onderzoek waardeerde alle groepen de gistproteïnen als een duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten, met het potentieel om de milieu-impact te verminderen, dierenwelzijn te beschermen en voedselverspilling te elimineren. De terminologie die het onderzoek gebruikte werd tussen de groepen verschillend begrepen.
Het concept "upcycling" werd goed begrepen en gewaardeerd door de respondenten uit het VK, maar bleek minder bekend bij de Franse respondenten. "Circulaire economie" en "hergebruik" waren voor de Duitse respondenten de termen die positief werden geassocieerd met duurzaamheid. Duitse consumenten benadrukten ook het belang van transparantie in voedselingrediënten, vooral wat betreft de herkomst en milieu-impact van gistproteïne.
Gezondheidsvoordelen
Alle drie de groepen consumenten erkenden als essentiële functionele en nutritionele componenten van veel voedingsmiddelen. Ze zagen gistproteïne als een voedzaam en duurzaam dierlijk-vrij alternatief.
Revyve produceert het brouwerijgistproteïne uit bijproducten van de bierbrouwindustrie. Dit bijproduct is rijk aan eiwitten, vezels en B-vitaminen wat Revyve gebruikt voor de productie van eiwitalternatieven. De nieuwste toevoeging, bakgistproteïne, wordt geproduceerd uit gist die op melasse groeit. Het is een bijproduct van de suikerindustrie en wordt als glutenvrij alternatief aangeboden.
De bevindingen uit het onderzoek bevestigden dat gistproteïnen door consumenten worden gewaardeerd als natuurlijke ingrediënten, rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen, en doordrenkt met verschillende gezondheidsvoordelen. Zowel brouwerijgist als bakkersgist kwamen goed over bij de Britten. Ze prijzen brouwerijgist als waardevol bijproduct en bakkersgist wordt beschouwd als een vertrouwd ingrediënt. Franse consumenten waarderen bakkersgist voor brood en gebak, terwijl Duitsers de veelzijdigheid van bakkersgist in zowel traditioneel als dierlijk-vrij bakken zien.
Revyve breidt uit in Europa, VK en Noord-Amerika
Revyve is al aanwezig op de Europese voedselmarkt en in het Verenigd Koninkrijk via een partnerschap met Daymer Ingredients, een aanbieder van functionele ingrediënten. Onlangs breidde het bedrijf de activiteiten uit naar Noord-Amerika door een strategische samenwerking aan te gaan met Lallemand Bio-Ingredients. Lallemand is een wereldleider in op fermentatie gebaseerde oplossingen voor de productie en commercialisering van op gist gebaseerde ingrediënten in de Verenigde Staten, Canada en Mexico.
Vorig jaar lanceerde Revyve al een ei-vervangend ingrediënt voor plantaardige hamburgers van biergist. Lees nu het artikel.