RIVM: minder 'dikmakende prikkels' bij school

5 maart 2012

BILTHOVEN - Op middelbare scholen wordt meer gezonde voeding aangeboden en is ook in de lessen meer aandacht voor voeding, bewegen en overgewicht. "In vergelijking met het schooljaar 2006-2007 zijn de dikmakende prikkels in de omgeving van de school wat afgenomen",concludeert het RIVM.

Het RIVM stelt echter ook dat er nog heel wat te verbeteren valt.

Het RIVM schrijft in het rapport Overgewichtpreventie in het voortgezet onderwijs in 2010-2011 dat veel scholen in het voortgezet onderwijs de afgelopen vijf jaar actie hebben ondernomen om overgewicht bij leerlingen te voorkomen. Aan het onderzoek namen 371 middelbare schoollocaties deel.

Pizzapunten

Een op de drie scholen in het voortgezet onderwijs besteedt meer aandacht aan overgewicht bij de vakken biologie en verzorging en voor gezonde voeding geldt dat voor 40 procent van de scholen.

Het aanbod in de schoolkantine is in de afgelopen 5 jaar enerzijds gezonder geworden, doordat meer scholen fruit (+5 procent), rauwkost (+6 procent) en belegde broodjes zijn gaan aanbieden. Een negatieve ontwikkeling daarentegen is een stijgend aanbod (+9 procent) van pizzapunten. Het aanbod van dranken via kantine en automaten verbeterde door toegenomen aanbod van (bron)water (stijging van 12 procent). Daarentegen bleef het aanbod van light frisdranken gelijk en steeg ook het aanbod van suikerhoudende melkproducten met 15 procent, aldus het RIVM.

  • Niet consequent
  • Onderzoekster Wanda Bemelmans concludeert dat scholen niet consequent werken aan preventie van overgewicht en het stimuleren van gezonde voeding. “Als je in de les aandacht besteedt voor gezonde voeding en de gevaren van overgewicht en obesitas, dan is het jammer als je tegelijkertijd meer pizza’s aanbiedt en een snoepautomaat laat staan. Er is dus nog meer winst te halen op de middelbare school.”

Het aantal locaties met richtlijnen over signalering, advisering en hulpverlening van overgewicht is met 14 procent vergelijkbaar met 2006-2007 (13 procent). Slechts 5 procent van de scholen heeft een schriftelijk gezondheidsbeleid over overgewicht.

Lees ook:

Alle berichten over overgewicht

Altijd op de hoogte blijven?