RIVM: te weinig data beschikbaar om voortgang Plastic Pact te meten

18 februari 2020 Mark IJsendoorn

Er is nog niet genoeg informatie beschikbaar om de voortgang van het Plastic Pact te meten. Dat blijkt uit het eerste rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die de voortgang moet monitoren. Het RIVM vroeg data op om een nulmeting te maken voor de doelstellingen van het pact, maar veel bedrijven die meedoen waren niet in staat de juiste gegevens beschikbaar te stellen.

In het Plastic Pact, dat in januari 2019 is gestart, hebben een aantal bedrijven met de overheid afspraken gemaakt over doelstellingen rondom de recycling van plastic. Zo moeten de bedrijven in 2025 20% minder plastic gebruiken dan in 2017, moeten verpakkingen volledig van recyclebaar plastic gemaakt worden en moet minstens 70% van alle plastic verpakkingen daadwerkelijk worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies.

Te weinig data

Om de voortgang van die doelen te meten moeten de bedrijven informatie aanleveren bij het RIVM. Dat blijkt nog maar mondjesmaat te gebeuren: van de 67 partijen die de nodige data konden aanleveren voor de nulmeting heeft maar 40% dat gedaan. Daar gaven de bedrijven in kwestie verschillende redenen voor: van zieke personeelsleden tot het simpelweg niet beschikken over de juiste gegevens uit de betreffende jaren. De meeste gegevens die zijn ontvangen gaan over recyclebaarheid en het gebruik van gerecycled plastic. Over hergebruik, sortering en de hoeveelheid schadelijke stoffen in het plastic is weinig informatie beschikbaar.

Het RIVM toont wel begrip voor de bedrijven. Zeker voor bedrijven met een groot assortiment, zoals supermarkten, is het zeer complex en veel werk om de nodige data te verzamelen. Een aantal bedrijven heeft bij het RIVM aangegeven meer te investeren om in de toekomst wel de juiste gegevens te kunnen delen.

Altijd op de hoogte blijven?