Robots voor en aan ons eten

27 maart 2023 Redactie Food

Robots en cobots worden steeds meer toegepast in de foodindustrie. De belangrijkste uitdagingen zijn de omgevingscondities en de intelligentie en flexibiliteit. In zowel lezingen als op stands valt er veel te leren.

Qing

Op het gebied van automatisering loopt de voedingsindustrie nog achter. Dit komt door de complexiteit van producten en processen en de huidige uitdagingen. De wereldbevolking groeit en de vraag naar voedsel neemt toe. Daartegenover staat dat de arbeidstekorten toenemen en de capaciteit in de industrie afneemt. Hierdoor wordt de noodzaak om te automatiseren groter.

QING lanceert een nieuwe aanpak om automatiseren voor voedselproducenten mogelijk én makkelijker te maken. Dit doen ze samen met de expertise van Stäubli op gebied van robotics en hygiëne en met de schaalbare AI-platform van Robovision. Met de nieuwe robotopstelling met AI-integratie wordt de haalbaarheid van een automatiseringsvraagstuk getoetst. Hiermee wordt het mogelijk om een product – ongeacht de veranderingen in het product of omgeving - te bewerken of te verplaatsen. De handelingsflexibiliteit van de robot wordt gecombineerd met het denkvermogen van deep learning. Dit opent de deur naar het automatiseren van een scala aan werkzaamheden die momenteel nog enkel door mensen uitgevoerd worden.

De robotopstelling kan verschillende handelingen toetsen: het inpakken en nauwkeurig sorteren van producten, stapelen van verpakkingen en kwaliteitscontroles uitvoeren. Met deze aanpak worden automatiseringsvraagstukken uitgedaagd. Vervolgens wordt er een compleet haalbaarheidsplan opgeleverd en alle risico’s zijn inzichtelijk gemaakt.

Stäubli Robotics, ontstaan in 1982, is fabrikant van 4- en 6-assige industriële robotarmen, cobots, AGV’s en mobiele robotsystemen. Tijdens Food Technology zetten ze hun food grade robots in de spotlight. Deze HE (Humid Environment) productlijn werd ontwikkeld in 2007 om tegemoet te komen aan de hygiëne-eisen van de voedingsindustrie en is beschikbaar voor alle 4- en 6-assige robotmodellen.

Kenmerken:

  • Hygiënisch design in lijn met EHEDG-aanbevelingen
  • Gemakkelijke toegankelijkheid, reinigbaarheid en ontsmetting
  • Food grade NSF H1 olie zonder prestatieverlies
  • Geen penetratie van microben dankzij ontwerp en overdruk

In de voedingsindustrie, waar machines met hoge doorvoer werken, kunnen frequente handmatige handelingen de prestaties en de hygiëne in gevaar brengen. Geautomatiseerde oplossingen maximaliseren de efficiëntie door stilstand tot een minimum te beperken, de flexibiliteit te verhogen en het risico van besmetting te elimineren. Daarom hebben bedrijven in de voedingsindustrie behoefte aan de best presterende robotoplossingen. De robotarmen van Stäubli zijn ontworpen voor alle toepassingen in de voedingsindustrie, van verwerking tot sorteren, verpakken en palletiseren aan het einde van de lijn.

Op de beurs bundelt Stäubli de krachten met partner QING om aan te tonen hoe je complexe automatiseringsvraagstukken in de voedingsindustrie mogelijk en makkelijker kan maken.

Wageningen University & Research

Een automatiseringsoplossing die is ontwikkeld om sinaasappels te verpakken, kan niet makkelijk worden omgezet in het sorteren van peren of druiven. Een mens kan makkelijk leren om verschillende taken uit te voeren. Wat als je een robot zou kunnen leren om een taak uit te voeren, net zoals je een nieuwe medewerker zou doen? Het Agro Food Robotics-programma van WUR ontwikkelt een robotoplossing die nieuwe taken kan leren uitvoeren door menselijke leraren te observeren. Zo’n robot biedt meer waarde per eenheid, omdat hij meerdere taken kan leren uitvoeren, een sinaasappelsorteerrobot kan gemakkelijk worden geleerd om bananen te verpakken of appel te sorteren. Aneesh Chauhan van Wageningen University & Research vertelt over de oplossing.

VCU Robotics & RapiD Engineering

In een lezing vertellen Arie Baak van VCU Robotics en Riekelt Post van RapiD Engineering over hun samenwerking. Robotiseren, artificial intelligence, bin picking, allemaal termen die aan de orde van de dag zijn en waar zij in geloven: de toekomst van de voedselverwerkende industrie, maar hoe geven we hier een praktische invulling aan?

Op welke manier kan de voedselindustrie gebruik maken van deze geavanceerde technologieën? En wat zijn de technische essentiële factoren om automatiseringsoplossingen efficiënt toe te passen in een productieproces? In hun verhaal behandelen ze drie technische factoren, waarmee een productieproces geautomatiseerd kan worden, te weten grippertechnologie, vision software en productielogistiek.

Arie Baak is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een pick & place robot voor in de voedselindustrie. Dit ontwikkelproces is succesvol doorlopen en het eerste prototype draait inmiddels al bijna een jaar op een visserschip. De ultieme test! Deze innovatie wordt naar een marktwaardig product getransformeerd en voert hij met VCU Robotics verschillende automatiseringsprojecten uit binnen de voedselverwerkingsindustrie.

Het bedrijf van Riekelt Post heeft een plug-and-play visionsysteem ontwikkeld voor toepassingen met voedingsmiddelen. De mogelijkheden groeien met de dag door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van machine vision en AI.

Yaskawa

Doordat voedselproducten meestal niet vormvast en daardoor onvoorspelbaar zijn, zijn er vaak geavanceerde visionsystemen en ook speciale tooling nodig om succesvol te kunnen automatiseren. In de lezing van Yaskawa Benelux op vakbeurs Food Technology gaat Eddie Mennen in op de mogelijke oplossingsrichtingen, onderbouwd door enkele voorbeelden.

Altijd op de hoogte blijven?