Russische boycot 'kost' Nederland half miljard

5 september 2014

De Russische boycot van onder meer agf, vlees, vis, zuivel kost Nederland 503 miljoen euro aan omzet. Dat is althans de waarde van in 2013 naar Rusland geëxporteerde agrifoodproducten die Rusland nu een jaar lang in de ban heeft gedaan.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Nederland staat op de vijfde plaats van meest getroffen landen, na Litouwen, Polen en Duitsland. Malta is het enige land dat helemaal geen producten die op de boycotlijst staan, naar Rusland exporteerde.

Van de totale Nederlandse export van agrifood-producten naar Rusland mag ongeveer een derde niet meer de Russische grens over. Voor Litouwen (922 miljoen van de 1374 miljoen euro) en Polen (840 miljoen van de 1267 miljoen euro) is dat aandeel een stuk groter.

Zuivel

In de categorie zuivel is Nederland met een misgelopen export naar Rusland van 257 miljoen euro het meest getroffen land, gevolgd door Finland.

De daadwerkelijke schade voor Nederland hangt af van een heleboel factoren. Onder meer van de vraag of de producten elders kunnen worden afgezet. Voor bederfelijke producten is dat moeilijker dan voor producten die lang houdbaar zijn.

  [poll id="16"]

Lees ook:

Rusland haalt supplementen en lactosevrij van boycotlijst (21 augustus 2014)

Rusland kondigt boycot vlees, vis, zuivel en agf uit EU af (7 augustus 2014)

Altijd op de hoogte blijven?