'Samen insecten promoten'

2 december 2014

Vier leveranciers promoten samen insectenproducten op de beurs Health ingredients Europe (HiE). Ze zijn bijeengebracht door het bedrijf '4ento', dat geen insecten(producten) levert, maar duurzaamheid stimuleert.

'Bringing edible insects to mainstream' is de pay-off van het Zwitserse 4ento. CEO Ana Day wil bewustzijn creëren bij de voedingsmiddelenindustrie én bij consumenten over het eten van insecten. "Insecten kunnen op een duurzame manier worden gekweekt. Ze hebben niet veel ruimte nodig en sommige soorten hebben niet eens water nodig. Insecten hebben een hoge voedingswaarde. Bovendien staan ze zo ver van de mens af dat het onwaarschijnlijk is dat ze ziekten overbrengen" Ze legt uit dat Zwitserland wat de regelgeving betreft achter loopt op andere landen en wil daar wat aan doen door het eten van insecten op de agenda te plaatsen.

Green Kow

green-kow-300x225 Eén van de 4 bedrijven op de gezamenlijke stand is het Belgische Green Kow, dat tapenades en sauzen met meelwormen produceert. "De stap naar het eten van hele insecten is voor de meeste consumenten nog te groot", legt Damien Huysmans (rechts op de foto) uit. "Daarom is het goed te beginnen met bijvoorbeeld een saus."

Green Kow heeft onder de merknaam Green Bugs een biologische wortelspread en een biologische tomatenspread op de markt gebracht. "Alleen de insecten zijn  niet biologisch, want die zijn er nog niet..." Beide producten zijn er ook in een niet-biologische versie.

Green Kow levert ook een chocoladepasta voor op brood. "Dat is een ambachtelijke pasta met boter, honing en  10 procent meelwormen, die we samen met een kleine producent ontwikkeld hebben."

Naast 4ento en Green Kow stonden ook het Nederlandse Delibugs, het Britse Grub en het Belgische Aldento op de stand. Aldento levert onder meer met insecten verrijkte pasta.

Een verslag van de Health ingredients Europe is te lezen in EVMI 8.

E-paper (voor abonnees is het hele magazine beschikbaar, voor niet-abonnees enkele pagina’s).

Abonneren

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?