Voedingsketen bijeen tegen voedselverspilling

3 april 2025 Redactie EVMI Samen Tegen Voedselverspilling
NIEUWS | Namens de stichting Samen Tegen Voedselverspilling spraken ruim honderd koplopers uit de voedselketen over de uitdagingen en mogelijkheden rondom het voorkomen, verminderen en verwaarden van voedselverspilling. Op basis van deze inbreng wordt de komende tijd een strategie ontwikkeld voor een toekomstbestendige voedselketen.

Dinsdag 1 april kwamen ruim 100 vertegenwoordigers uit de voedselketen bijeen om te spreken over welke kansen en uitdagingen de aanpak van voedselverspilling en -verliezen bieden. Boeren, verwerkers, logistiek, retail, horeca en andere stakeholders gingen in gesprek over de mogelijkheden om samen te werken aan een toekomstbestendige voedselketen in Nederland. 

Strategie tegen voedselverspilling

Voedselverspilling in Nederland bedraagt nu circa 1,6 miljard kilo (1/5 van al ons voedsel), dat is circa 20 procent minder dan 6 jaar geleden. Om de internationaal afgesproken duurzaamheidsdoelen te behalen, in dit geval Sustainable Development Goal 12.3 -het halveren van voedselverspilling in 2030- is het echter noodzakelijk de aanpak te verbreden en te versnellen.

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling werkt sinds 2018 aan een nieuwe strategie met circa 110 stakeholders. Het uiteindelijke doel is om voedselverspilling te voorkomen, verminderen of verwaarden. De strategieontwikkeling gebeurt met strakke aandacht voor de voedselomgeving, verdienmodellen en voedselzekerheid. Het uitgangspunt is om zo volledig en effectief mogelijk gebruikmaken van onze grondstoffen en deze daarmee zo hoog mogelijk te verwaarden.

Samen Tegen Verspilling over de bijeenkomst

De deelnemers gingen onder begeleiding van het Dialoog Expertisecentrum van RaboResearch in gesprek. Alle inbreng wordt de komende tijd verwerkt en draagt bij aan de strategie.

Gerda Verburg, voorzitter van het bestuur van Samen Tegen Voedselverspilling: “Met de inbreng die we hebben opgehaald, kunnen we heel gericht het pad richting 2030 uitzetten. Koplopers uit de hele keten hebben laten horen welke uitdagingen en mogelijkheden zij zien. Ik ben blij dat ook de primaire sector goed vertegenwoordigd was, want die kansen moeten we samen organiseren, maar ook samen verzilveren, ketenbreed.”

Rabobank en NAJK over voedselverspilling

Tijdens de bijeenkomst waren onder andere Rabobank en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) aanwezig.

Alex Datema, directeur Agri & Food bij Rabobank: “Over voedselverspilling is eigenlijk geen discussie. Er zijn alleen maar winnaars als we hier iets aan doen. Waarom gebeurt het dan vaak niet? Dat heeft alles te maken met de waarde die we aan ons voedsel hechten. Het is nu te interessant om de verliezen te accepteren, omdat het vaak duurder is om het alsnog te verwerken. Waar is dan de true value? Al ons voedsel is waardevol, ook wat op het land of in de fabriek achterblijft of niet afgenomen wordt om welke reden dan ook. Laten we die waarde er dan ook aan geven, zodat we het niet laten liggen.”

Kans: reststromen verwaarden

Roy Meijer, voorzitter van NAJK: “Voedsel verspillen betekent verlies, en verlies kost geld. Dat willen wij met onze marges voorkomen. We hebben daarvoor echter wel een paar uitdagingen te tackelen. Veehouders kunnen uitstekend reststromen gebruiken voor veevoer, maar dan is er wel de juiste technologie nodig en ruimte van de NVWA om reststromen uit bijvoorbeeld horecakeukens te kunnen gebruiken. Daar komt bij dat de reststromen die voor ons bruikbaar zijn, ook interessant zijn voor het opwekken van energie. Dat is een veel lagere verwaarding, maar daar valt nu vaak (ook met behulp van subsidies) meer aan te verdienen.”

Altijd op de hoogte blijven?