Samenwerking voor vernieuwend tarwemeel met lagere CO2-voetafdruk

11 april 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Manfred Richter

Er wordt gewerkt aan een vernieuwend, koolstofarm tarwemeel voor de productie van brood en ander basisvoedsel. Dossche Mills, de Duitse agrarische handelsonderneming AGRAVIS Raiffeisen AG en de Nederlandse kunstmestfabrikant OCI Global zijn deze samenwerking gestart om de milieu-impact van brood te verminderen.

De tarwe is al gezaaid op de akkers in Duitsland en zal in de zomer van 2023 worden geoogst. Dit betekent dat het koolstofarmere meel in de loop van 2023 en begin 2024 aan de voedingsmiddelenindustrie kan worden geleverd.

Lagere broeikasgasbalans

Het meel wordt gemaakt van tarwe die is geteeld met de Low Carbon Nutramon meststof van OCI. Vergeleken met traditionele meststoffen zorgt deze voor een aanzienlijk (tot 50%) lagere broeikasgasbalans.

De koolstofarmere meststof is ISCC PLUS-gecertificeerd. Dit is een garantie voor de verantwoorde inkoop van duurzame grondstoffen, waarbij wordt uitgegaan van een massabalansbenadering. De betreffende meststof, geleverd door OCI, wordt gekoppeld aan biomethaan uit landbouwafval en reststromen als alternatief voor aardgas.

Duurzaamheidsoplossingen bieden

Agravis, OCI en Dossche Mills werken al lang samen: Agravis en OCI voor de productie en distributie van meststoffen, Agravis en Dossche Mills bij het ophalen en verwerken van graan. De samenwerking richt zich in eerste instantie op duurzame oplossingen om de tarweproductieketen koolstofvrij te maken, als onderdeel van het streven om een breder pakket duurzaamheidsoplossingen te bieden, zoals broeikasgasreductie, bodemkwaliteit, biodiversiteit, gezonde voeding en welzijn, en een transparante en ethische bedrijfsvoering.

De reductie van de broeikasgasuitstoot als gevolg van het project – dat de voetafdruk bijhoudt vanaf de groei tot en met de oogst van het gewas – is REDcert gecertificeerd op de landbouwbedrijven en wordt gefaciliteerd door Agravis. De reductiecijfers zullen na afloop van het proefproject worden berekend.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?