Schaarste aan zwart mosterdzaad in Frankrijk door droogte en oorlog Oekraïne

24 mei 2022 Redactie Food

Vanwege schaarste aan zwart mosterdzaad kampen Franse fabrikanten met leveringsproblemen van mosterd, meldt de Volkskrant. De schaarste is volgens producenten vooral te danken aan grote droogte in Canada, waardoor de oogst het afgelopen jaar tegenviel.

Daarnaast mislukte de oogst in de Franse Bourgogne mislukte na een natte winter en een koud voorjaar. Ook de oorlog in Oekraïne speelt en rol. Oekraïne en Rusland behoren tot de grootste exporteurs van mosterdzaad ter wereld. Franse mosterdfabrikanten geven aan dat ze door de prijsstijgingen zes keer meer voor het mosterdzaad betalen dan een jaar geleden.

Gevolgen voor Nederland

De gevolgen van de schaarste lijken tot dusver mee te vallen in Nederland. Unilever en Albert Heijn lieten aan Volkskrant weten nog niets over tekorten te hebben gehoord van producenten. Wel moest de Nederlandse fabrikant Marne Mosterd in maart al bijna een derde van de productie stopzetten door een tekort aan grondstoffen, omdat zij het grootste deel van hun mosterdzaad uit Oekraïne haalden.

Bron: Volkskrant

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Altijd op de hoogte blijven?