Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen

12 september 2022 Willem M. den Heijer
Ron Dijkhuizen met op de achtergrond de SCH 81 ‘Carolien’ in de haven van Scheveningen (foto W.M. den Heijer).

Natuurlijk is hij een visliefhebber. Een lekker visje gaat er immers altijd in. Maar vanaf 1 september bezoekt NVWA-medewerker Ron Dijkhuizen geen visafslag, vriestrawler of visverwerkend bedrijf meer. Z’n werkgever heeft hem met pensioen gestuurd.

Ron Dijkhuizen (66), geboren en getogen in Scheveningen, is geen onbekende in de viswereld. Op 18-jarige leeftijd moest hij vader Arie helpen in de viszaak. Dat deden ook zijn broers Mink en Arie. Zijn twee jaar oudere broer Gerrit was een toegewijd visserman en voer voor rederij W. van der Zwan & Zonen.

In 2006 kwam Gerrit op 51-jarige leeftijd door het breken van het kuiltouw aan boord van de SCH 6 om het leven. Het gemis is altijd nog voelbaar, zo erkent Ron. "In 2008 werd de viszaak verkocht en kon ik aan de slag bij het toenmalige Productschap Vis, als visinspecteur in de Scheveningse visafslag. Bekend terrein voor mij", aldus Dijkhuizen. Toen in 2014 het productschap werd opgeheven, kon Ron zijn taak continueren onder de vlag van de NVWA.

Als inspecteur medewerker toezicht bleef zijn werkterrein niet alleen beperkt tot Scheveningen. "Op de visafslagen IJmuiden en Den Helder heb ik regelmatig m’n werk moeten uitvoeren, maar ook het controleren van de aanlandingen van diepgevroren vis en het checken van de vis bij exportbedrijven behoorden tot mijn takenpakket. Onder andere het meten van de temperatuur was in het kader van voedselveiligheid erg belangrijk", legt de Scheveninger uit. Hoewel hij met pensioen gaat, is het geen definitief afscheid van de sector. Dijkhuizen: "Ik ben gevraagd door het Nederlands Visbureau om gastlessen te verzorgen. Dat lijkt mij wel wat."

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?