Slowd houdt vers langer vers

19 december 2017

Het nieuwe product Slowd is een zakje natuurlijke korrels die het rijpingsproces van verse groenten, fruit en kruiden vertragen. Consumenten kunnen hiermee verse groenten, fruit en kruiden langer vers kunnen houden. Ze hoeven minder weg te gooien, besparen geld en dragen bij aan de strijd tegen voedselverspilling. Deze komt in Nederland jaarlijks op 5 miljard Euro uit.

Natuurlijke gas etheen

Verse groenten, fruit en kruiden maken het natuurlijke gas etheen aan tijdens het rijpingsproces. Dit etheen zorgt voor een versnelling van de rijping. De actieve potassium permanganaat korrels in Slowd trekken het etheen aan en neutraliseren het. Daardoor vertraagt het rijpingsproces. De natuurlijke korrels, die door hun poreuze honingraatstructuur een groot oppervlak en daarmee adsorptie-vermogen hebben, werken ongeveer dertig dagen in koelkast, fruitschaal of groentebak. Het resultaat is dat vers langer vers blijft, zo’n 2,5 keer langer dan normaal.

Wetenschappelijk onderzoek

Slowd is onderzocht door het onderzoeksinstituut Eurofins. In een testopstelling werd de werking van Slowd getest op avocado’s die er om bekend staan dat ze relatief veel etheen afscheiden. Uit de resultaten van het onderzoek, dat ook terug te vinden is op slowd.nl, blijkt dat Slowd ruim 99 procent van het door de avocado afgescheiden etheen wist te adsorberen.

Circulair ondernemen

Slowd is een commercieel bedrijf dat er naar streeft om circulair te ondernemen. De korrels zijn biologisch afbreekbaar en de kartonnen verpakking is gemaakt van landbouwafval en bedrukt met duurzame inkt. Slowd BV doneert jaarlijks een deel van de winst aan de Voedselbanken. Medeoprichter Koen Verhagen: "Slowd bestrijdt dus voedselverspilling, bespaart consumenten geld, wat er vervolgens toe leidt dat we voedsel kunnen verstrekken aan mensen die dat niet hebben."

 

Altijd op de hoogte blijven?