Cano-ela maakt waardevolle ingrediënten uit koolzaad

7 augustus 2023

De start-up Cano-ela uit Ede ontwikkelt een innovatieve techniek om voedingsingrediënten uit koolzaad te halen: olie, eiwitten en vezels. Op die manier wil Cano-ela het zaad van de canolaplant optimaal benutten, zodat er geen verspilling plaatsvindt. De ingrediënten die overblijven zijn geschikt voor voedselproductie. 

Koolzaad, ook wel canola genoemd, wordt gebruikt voor de productie van olie, waarbij er reststromen ontstaan die eindigen als afval of veevoer. Dat is volgens founder Juliana Romero ontzettend zonde. “Je kunt er juist gezonde ingrediënten uit halen.” Cano-ela ontwikkelde een proces om de verschillende componenten van het koolzaad te scheiden, waardoor het mogelijk is om ook proteïnen en koolhydraten uit het zaad te winnen. In het proces blijven de goede eigenschappen van het zaad behouden, waardoor de ingrediënten geschikt zijn voor het verbeteren van de smaak en textuur van plantaardige voedingsmiddelen.

Momenteel bevindt Cano-ela zich in de Proof-of-Concept-fase. De start-up wordt ondersteund door Vroegefasefinanciering (VFF) Gelderland, beheerd door Oost NL in samenwerking met StartLife, om marktonderzoek te doen, onder meer door het uitvoeren van trials met potentiële klanten. Ook werkt Cano-ela op termijn toe naar een pilotfabriek. Lise van den Bosch, investment manager Food bij Oost NL: “De technologie van Cano-ela sluit goed aan bij de toenemende vraag naar alternatieve eiwitten en duurzame voedingsproducten met een clean label – een product zonder onnatuurlijke voedingsadditieven.”

VFF Gelderland

Het Proof-of-Conceptfonds VFF Gelderland richt zich op ondernemers die een bijdrage leveren aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Oost NL beheert het fonds en werkt daarbij samen met lokale startersinitiatieven voor start-ups binnen hun sector.

Bron: Oost NL

Altijd op de hoogte blijven?