Start-up Novella verkrijgt plantaardige voedingsstoffen zonder het gebruik van planten

7 december 2022 Saskia Jabaaij

Nutri-Tech Start-up Novella ontwikkelde technologie om voedzame plantaardige ingrediënten te verkrijgen zonder daarvoor planten te gebruiken. Deze vernieuwende technologie vergroot de toegankelijkheid van nutraceuticals.

Er is een groeiende vraag naar plantaardige micronutriënten. De nieuwe technologie is duurzaam en vergroot de levenscyclus van een plant. “We hebben niet de hele plant nodig om toegang te krijgen tot specifieke bioactieve verbindingen”, legt Kobi Avidan, CEO en medeoprichter van Novella, uit. “Het is ook niet nodig om 99% van een plant weg te gooien en een ton aan afval te krijgen om aan specifieke nutriënten te komen. We hebben de technologie waarmee we de oogst van een heel veld in een bioreactor kunnen verkrijgen.”

Novella onderzoekt plantenweefsels waaronder stammen, fruit, bladeren en bloemen om erachter te komen welk deel ze kunnen gebruiken zodat ze niet de hele plant hoeven te laten groeien. Van deze weefsels wordt een cel gehaald en die wordt in de bioreactor vermeerderd. Dit geeft een pesticidevrij poeder gemaakt van cellen van plantenweefsels met hun natuurlijke voedingstoffen intact.

Novella focust momenteel op de teelt van hoogwaardige plantaardige producten. Hieronder vallen een aantal veel gegeten groentes die grote concentraties aan nutriënten zoals vitamine C bevatten en die niet via de al bestaande methodes van Novella kunnen worden onttrokken.

Door deze micronutriënten in het lab te maken kan Novella helpen om meer land vrij te maken voor het verbouwen van voedsel. Ook willen ze hiermee nutriëntrijke producten beter verkrijgbaar maken voor een betaalbare prijs.

Altijd op de hoogte blijven?