‘Stevia is volksverlakkerij, aspartaam verstandige keuze’

8 april 2014

HILVERSUM - Claims over stevia zijn ‘volksverlakkerij’ en aspartaam is bij overgewicht juist een verstandige keuze. Dat stelt Tros Radar.

Het tv-programma ging op 7 april in op suikeralternatieven die vaak als gezondere keuze dan het bekende kristalsuiker worden gepresenteerd. Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan en hoogleraar endocrinologie Aart Jan van der Lelij gaven commentaar.

Stevia

Bij stevia worden nogal eens de claims gebruikt dat het geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel en geen calorieën bevat. Van der Lelij noemt dit ‘volksverlakkerij.

“Inderdaad, pure steviolglycosiden bevatten niet of nauwelijks kilocalorieën. Maar het aanwezige vulmiddel maltodextrine is een zetmeel, een koolhydraat”, reageert van der Lelij.

“In het lichaam wordt maltodextrine omgezet in glucose, wat weer gebruikt kan worden als voeding voor de spieren, of omgezet kan worden in vet.” En dus kloppen de claims in zijn ogen niet.

Aspartaam

Aan de andere kant spreekt Radar tegen dat aspartaam ‘levensgevaarlijk’ en ‘kankerverwekkend’ zou zijn, zoals vooral op internet nogal eens wordt beweerd. “Deskundigen noemen het een simpel, omschuldig zoetsmakend eiwit”, stelt Radar.

Het tv-programma stelt dat er sinds 1964 veel onderzoek naar de zoetstof is gedaan. Efsa heeft recentelijk na grondig onderzoek opnieuw geconcludeerd dat aspartaam veilig is.

“Bij overgewicht zou aspartaam in plaats van suiker dus een verstandige keuze zijn”, aldus het tv-programma

‘Natuurlijke' suikers

Radar ging ook in op diverse ‘natuurlijke’ suikers die als gezonder gepresenteerd worden, zoals ahornsiroop, ruwe rietsuiker, oerzoet, agavesiroop, koudgeslingerde honing en palmbloesemsuiker of kokossuiker.

De conclusie is volgens Katan vaak: “gewoon suiker, waar je gewoon dik van wordt.”

Lees ook:

‘Fabrikant misleidt bij producten met stevia’ (13 december 2013)
EFSA-opinie: aspartaam is veilig (11 december 2013)
‘Stevia is natuurlijke bron steviolglycosiden’ (7 juni 2013)

Altijd op de hoogte blijven?