Student Ashley Foekens ontwikkelt gezondere voedingskeuzes voor de consument

9 maart 2023 Redactie Food

Ze is nog druk met de afronding van haar opleiding Food Commerce & Technology bij Hogeschool Inholland Amsterdam, maar nu al heeft Ashley Foekens een indrukwekkende staat van dienst. Het gezondere frikandelbroodje dat zij ontwikkelde tijdens haar stage bij Albert Heijn werd verkozen tot beste product van het jaar. Maar dat is niet alles. In haar laatste studiejaar startte ze tijdens de minor Food Challenge Ondernemen haar eigen bedrijf SANO. Een start-up die ze nog steeds runt samen met klasgenote Swenne Gräfing.

“Voordat ik meedeed aan de minor heb ik nooit de behoefte gevoeld om zelf te ondernemen”, zegt Ashley. “Nu zeggen Swenne en ik elke dag tegen elkaar hoe leuk dit is. Door producten te ontwikkelen en aan te bieden die zowel lekker als goed voor je zijn, helpen we consumenten bij het maken van gezondere voedingskeuzes.” 

Uitdagende stageopdracht

Tijdens haar derde studiejaar liep Ashley stage op de bakkerijafdeling van Albert Heijn. “Ze hadden nog nooit een food-technoloog als stagiair gehad, want de stage was eigenlijk gericht op marketing”, zegt ze grijnzend. “Daardoor kon ik min of meer mijn eigen opdracht bedenken. En ze waren net op zoek naar een beter alternatief voor het frikandelbroodje. In plaats een compleet nieuw en concurrerend product te bedenken – van dat broodje gaan er jaarlijks zo’n 18 miljoen over de toonbank! - heb ik de mogelijkheden onderzocht om het bestaande product gezonder te maken.”

Product van het jaar

Ashley ontwikkelde een aantal smakelijke prototypes en voldeed daarmee ruimschoots aan de oorspronkelijke stageopdracht. “Maar intussen had ik de interesse gewekt van De Graaf Bakeries, de producent van het originele Albert Heijn-frikandelbroodje. Zij boden mij de kans om mijn concept verder te ontwikkelen. Samen hebben we alle lijntesten gedaan en grondstofleveranciers gezocht. Ook besloten we om het broodje vegan te maken. Uiteindelijk ging het broodje in productie en niet veel later werd het gekozen tot beste product van de bakkerijafdeling. Mooier kun je je stage bijna niet afronden!”

Inholland persbericht Ashley bij Albert Heijn

Positieve dingen in een potje

In het vierde jaar van de opleiding deden Ashley en klasgenote Swenne mee aan de minor Food Challenge Ondernemen. “De bedoeling is dat je in een half jaar tijd een eigen bedrijf opricht en een innovatief product op de markt brengt. Onze groep studenten uit Delft en Amsterdam bedacht een zoet fruitbeleg voor op brood: 95% écht fruit, bron van vezels en eiwitten, vegan, allergeenvrij en zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen. Het ging zo voorspoedig – we verkochten meteen al meer dan 600 potjes – dat Swenne en ik na afloop een doorstart hebben gemaakt. Sinds januari 2022 staat ons bedrijf SANO ingeschreven bij de KvK. Vorig jaar hebben we de receptuur geoptimaliseerd, dit jaar focussen we helemaal op sales. We gaan knallen!"

Open Avond Inholland

Op 29 maart geven Inholland Delft en Amsterdam een Open Avond. Op 25 april is het mogelijk om te komen proefstuderen. Meer informatie: www.inholland.nl/opendag 

Altijd op de hoogte blijven?