Op 4 februari vond de twaalfde editie van HAS Food Experience plaats. 4e-jaars studenten van de school presenteerden hun projecten in het thema ‘Today’s Food Challenges’. Enkele van die projecten werd extra in het zonnetje gezet met een prijs, waaronder een project voor Verstegen Spices & Sauces waarbij de haalbaarheid van chilipeperteelt in Indiase voedselbossen werd onderzocht.

“Het was erg leuk om met Verstegen samen te werken. Onze contactpersoon binnen het bedrijf was een oud-student van onze opleiding”, vertelt Dirk Beerendonk, student International Food & Agribusiness en lid van het prijswinnende studententeam. Verstegen wil vanaf 2030 100 ton duurzame chilli’s per jaar naar Nederland halen die zijn gekweekt in voedselbossen, legt Dirk uit. Aan de studenten de taak om een goede eerste locatie voor zo’n voedselbos te definiëren. Dat valt niet mee vanuit een leslokaal in Nederland, zou je denken. “We hebben ook een contactpersoon gekregen in India en kregen dus voldoende Indiase input. We hebben een multi-criteria analysis gemaakt op basis van factoren als infrastructuur, bodem, klimaat en beleid. Daar kwam één locatie uit als de beste plek om een eerste voedselbos op te zetten.”

Verstegen had al enige ervaring met voedselbossen. Het bedrijf haalt zwarte peper uit een voedselbos op het Indonesische eiland Bangka. Daar konden de studenten van leren. “We hebben op basis daarvan een klein design gemaakt voor het Indiase voedselbos, met verschillende gewassen, groenten en fruit die in India al bekend zijn en daar kunnen worden verkocht. Onder andere banaan, custardappel en neem kunnen daar naast de chilipepers groeien.”

Meer winnaars

De andere hoofdprijzen van de ‘Foodmanship Awards’ van de HAS gingen naar Palm Phonpornvithun die vegetarische spareribs ontwikkelde, Connor Goldsmits die een concept bedacht waarbij jongwerkenden in één eetmoment 250 gram groenten binnenkrijgen, en Sjoukje Latinga die een hersluitbare verpakking voor rijstwafels ontwierp.

Altijd op de hoogte blijven?