Supermarkten verwijderen koekjes vanwege fipronil-eieren

24 augustus 2017

Dertien supermarktformules aangesloten bij de Superunie hebben 23 augustus in stilte wafels en koekjes uit de schappen waarvoor met fipronil besmette eieren zijn gebruikt. Onder andere Coop, Deen en Emté haalden wafels van het eigen merk uit de schappen. 21 augustus haalde Albert Heijn al Albert Heijn twee soorten koekjes van het merk Lotus uit de handel. De supermarkten verwachten nog meer stille recalls.

Wilco Jansen van Emté zegt tegen de krant: ''We verwachten nog veel meer van dergelijke stille recalls. Er zijn tal van producten met veel ei erin. Geen idee waar dit gaat eindigen.’’ Het is een zogenaamde stille recall, omdat er geen gevaar voor de volksgezondheid is. Het gaat om een 'kwaliteitsissue'.

Bewerkte eiproducten

Alle verse eieren zijn schoon. Maar de voedingsindustrie maakt gebruik van bewerkte eiproducten zoals gedroogd eipoeder of gepasteuriseerd eigeel. Deze producten zijn veel langer houdbaar. Een derde van de Nederlandse eieren wordt gebruikt voor bewerkte eiproducten. Momenteel wordt de voorraad eipoeder onderzocht.

FNLI gaf eerder aan dat de producten waarin besmette eieren zijn bewerkt veilig zijn. Alle voorraden eipoeders worden momenteel onderzocht. En ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt in het AD dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. De recalls gebeuren op initiatief van de fabrikant. In landen als Frankrijk en Verenigd Koninkrijk werden al eerder producten waar ei in is verwerkt uit de schappen gehaald.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?