Supermarkten bezorgd over wetsvoorstel oneerlijke handelspraktijken

4 oktober 2018

Het CBL, de brancheorganisatie van Nederlandse supermarkten, zegt in een brief aan minister Schouten van Landbouw zich zorgen te maken over de uitbreiding van het wetsvoorstel over handelspraktijken in de landbouw. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat boeren beschermd worden tegen machtige afnemers en een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Volgens CBL zal de uitbreiding van de wet ervoor zorgen dat grote food-multinationals aanspraak kunnen maken op dezelfde bescherming, met als gevolg hogere prijzen voor de consument.

Wetsvoorstel handelspraktijken

Het wetsvoorstel tegen oneerlijke handelspraktijken in de landbouw werd afgelopen voorjaar ingediend door Eurocommissaris Phil Hogan. Onderdeel van de wetgeving zijn onder andere kortere betalingstermijnen voor verse producten, het verbieden van eenzijdige en retroactieve contractwijzigingen en last minute annuleringen van bestellingen. Ook worden lidstaten geadviseerd een waakhond aan te stellen waarbij producenten klachten kunnen indienen wanneer afnemers de wet overtreden. Het Speciaal Comité voor Landbouw vroeg de Europese Commissie deze week om te praten over verdere uitbreiding van het wetsvoorstel van Hogan.

Zorgen CBL

De agrosector reageerde over het algemeen positief op het wetsvoorstel. De supermarktenbranche is logischerwijs minder enthousiast. Het CBL maakt zich naar eigen zeggen vooral zorgen over de grote food-multinationals als Unilever, Coca Cola en Heineken die al druk aan het lobbyen zijn om dezelfde bescherming te krijgen. Als dat zou gebeuren, zouden volgens het CBL voedingsmiddelen duurder worden voor de consument zonder dat de boeren er zelf iets mee opschieten.

Altijd op de hoogte blijven?