Superunie ruziet nu met Coca-Cola

20 april 2007

BEESD - Superunie heeft opnieuw ruzie met een grote A-merkfabrikant, dit keer met Coca-Cola. Beide partijen zijn het niet eens over de prijs voor Coca-Cola Zero. Het gevolg is dat Zero, inmiddels twee maanden op de markt, nog steeds niet bij Superunie-leden op het schap staat.

Eerder had het inkoopverbond van 15 supermarktketens een conflict met Heineken. Superunie-directeur Frans Fredrix stelt in Distrifood dat er geen commercieel draagvlak is om Coca-Cola Zero op te nemen in het assortiment.

'Blijkbaar is het, qua attractiviteit, winstgevendheid en de noodzaak om het te hebben, niet interessant genoeg.' Fredrix wil echter niet spreken van een boycot. De gesprekken tussen Superunie en Coca-Cola lopen nog.

Scherpere verhoudingen
Andere supermarktketens kozen wel voor verkoop van mannencola Zero. Volgens Coca-Cola wordt het daar zeer enthousiast ontvangen.

Philip den Ouden, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), noemt dergelijke conflicten typerend voor de huidige verhoudingen. 'In het algemeen zijn de verhoudingen, als uitvloeisel van de prijzenoorlog, een stuk scherper geworden.'

In zijn ogen krijgen fabrikanten door de opstelling van de supermarktketens onvoldoende ruimte om nieuwe of vernieuwde producten tegen een aantrekkelijke prijs in de supermarkten te kunnen zetten.

Lees ook:
Superunieboycot Heineken voorbij (12 april 2007)

NMa: geen bezwaar Superunieboycot Heineken (5 april 2007)

Superunie botst ook met Storck en Lu (13 maart 2007)

Altijd op de hoogte blijven?