Technologie onmisbaar voor duurzame voedselketen

15 februari 2023 redactie AutomationNL FME

Met het programma Landbouw Water en Voedsel verbindt FME innovatieve technologie aan de transitie naar een toekomstbestendige duurzame voedselketen. “De mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput.”

Nederlandse bedrijven vormen een cruciale schakel in de voedselproductie wereldwijd. Zo komt meer dan 50% van de tuinbouwzaden van Nederlandse bedrijven en voedt melkpoeder van Nederlandse koeien baby’s op alle continenten. Nederlandse hightech kassen en stalsystemen staan overal ter wereld, en in vrijwel elke levensmiddelenfabriek staan Nederlandse machines. Deze wereldrol in de mondiale voedselvoorziening brengt volgens Suzanne Verboon, programmamanager Landbouw, Water en Voedsel van FME, ook verantwoordelijkheden mee om klimaatdoelen te realiseren en de voedselketen te verduurzamen.

Rondeelstal en melkrobots

Namens de FME (de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie) initiëren Verboon en haar collega’s projecten om nieuwe manieren van voedselproductie te ontwikkelen en uit te testen. Zo zorgen we dat de technologiesector goed is betrokken bij deze trajecten. Een voorbeeld is het debat over stikstof en dierenwelzijn. “De situatie is in mijn ogen minder hopeloos als die soms lijkt”, schrijft Verboon in een interessante blog op FME.nl. De bedrijven die technologie voor de veeteeltsector maken, zijn wereldwijd toonaangevend op het gebied van innovatie. Denk aan de rondeelstal en de melkrobots. De politiek legt de lat steeds hoger. “Nieuwe technologie is essentieel in het behalen van deze doelen. De bedrijven die actief zijn in deze sector willen graag nog grotere stappen maken. Technologie is zeker niet de oplossing voor alle problematiek, maar kan wel bijdragen om deze sector een toekomst te geven”, aldus Verboon.

Een ander voorbeeld is de technologieontwikkeling rond het gebruik van plantaardige eiwitbronnen. De gewenste overgang naar een dieet met minder dierlijke eiwitten gaat volgens Verboon alleen lukken als technologische innovatie duurzame en smakelijke alternatieven (lees: vleesvervangers) aan de consumenten biedt. 

Circulair en natuurinclusief

De innovatiekracht van de technologiesector is cruciaal voor circulaire, natuurinclusieve landbouw. Er zijn al flinke stappen gemaakt de monitoring van plaag- en ziektebestrijding. Ook waterbesparing krijgt terecht veel aandacht. Die ontwikkeling moet verder versneld worden, vindt de FME. Daarnaast speelt het tekort aan arbeidskrachten een rol. Veel van het werk in de voedselketen is eentonig en zwaar, waardoor er steeds vaker personeelstekorten zijn. Met goede visualisatie- en robottechnologie is het mogelijk processen veiliger en met minder handwerk in te richten. De technologieontwikkeling rond dit vraagstuk noemt Verboon fascinerend. “De mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput.”

Met het programma Landbouw, Water en Voedsel zorgt FME dat industriële bedrijven goed aangesloten zijn op deze transitie en hun innovaties gaan bijdragen aan de verdere verduurzaming van de voedselketen. De ondernemersorganisatie voor de technologische industrie initieert projecten, stimuleert samenwerken en kennisdeling en organiseert evenementen en handelsmissies die nationaal en internationaal impact hebben.

Bron: FME

Smart food manufacturing en processing

Hoe denkt FME over de mogelijkheden van smart food manufacturing en processing? “Binnen de (food) industrie is grote behoefte aan het verbeteren van kwaliteitscontrole, grondstoffen efficiëntie, traceerbaarheid, productie op kleine schaal en het opvolgen van voedselveiligheid”, zegt Marcel van Haren, programmamanager Landbouw, Water & Voedsel (en collega van Suzanne Verboon). “Smart food processing en Smart Factories geven invulling aan deze behoeftes door digitalisering van de voedselverwerkende industrie in de volle breedte: datamanagement, blockchain, kunstmatige intelligentie, augmented reality, robots en cobots, cybersecurity en het ontwikkelen van skills voor personeel en management.”

Altijd op de hoogte blijven?