‘Tekort aan technici leidt tot werkstress’

2 mei 2016

Het kwantitatieve tekort aan technici zorgt voor stress op de werkvloer. Dat vindt 77 procent van de technici die zijn ondervraagd voor de TechBarometer van ROVC. Ander direct gevolg van het tekort is volgens 10 procent een lagere kwaliteit van het werk

63 procent van de respondenten heeft de afgelopen vijf jaar daadwerkelijk een tekort aan technici ervaren. Dit werd zowel op kwalitatief als kwantitatief niveau gevoeld. 60 procent verwacht hier de komende vijf jaar mee te kampen.

Een slechte aansluiting van regulier onderwijs op het bedrijfsleven wordt aangewezen als de belangrijkste oorzaak van het tekort (28%). Daarnaast speelt vergrijzing een belangrijke rol (22%).

'Zo hoog'

“Het is niet meer dan logisch dat medewerkers stress ervaren door het tekort aan technici”, zegt John Huizing, algemeen directeur van ROVC. “Maar dat het percentage zo hoog ligt én dat de komende vijf jaar nog geen daling wordt verwacht, onderstreept de urgentie.”

“Stress is ongezond en leidt tot uitval van medewerkers, onnauwkeurigheid en een slechte werksfeer. Genoeg redenen om in actie te komen.” Huizing vindt dat het bedrijfsleven en het onderwijs de handen ineen moeten slaan. “Samen kunnen we dit tekort een halt toeroepen.”

De eerste editie van de ROVC TechBarometer geeft inzicht in trends voor de techniek. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1231 respondenten uit de technische branche. Het rapport is gratis aan te vragen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?