Tetra Pak en Mycorena ontwikkelen productiefaciliteit voor vleesvervangers van schimmelfermentatie

16 juni 2022 Redactie Food

Tetra Pak ontwikkelt samen met de Zweedse voedselproducent Mycorena een productiefaciliteit voor schimmelfermentatie, om alternatieve voedseltoepassingen op basis van eiwitten te creëren. De productiefaciliteit komt in het Zweedse Falkenberg en gaat een vleesvervangend product produceren van schimmels.

De eerste fase bestaat uit het produceren van gehakt dat als basis dient voor het maken van allerlei soorten vleesvervangers. Het proces van schimmelfermentatie maakt gebruik van bioprocestechnologie door micro-organismen. Deze worden ingezet als kleine productiecentra die eiwitrijke producten maken zoals alternatieven voor vlees, zeevruchten en zuivel. Het proces dient ook om de smaak en textuur van traditionele plantaardige voedselproducten te verbeteren.

De samenwerking is onderdeel van Tetra Pak’s ambitie om uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid en -zekerheid aan te pakken, waarbij onder meer onderzoek wordt gedaan naar innovatieve voedselbronnen. Tetra Pak heeft de ambitie om in 2050 een CO2-neutrale waardeketen te bereiken.

Mycorena is van plan haar productiecapaciteit en bereik te vergroten door in de nabije toekomst nieuwe fabrieken in Europa en Azië te openen. Tetra Pak's samenwerking met Mycorena begon in 2019. Tetra Pak's innovatienetwerk omvat onder andere startups in Zweden, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Altijd op de hoogte blijven?