Texelse Bierbrouwerij kiest voor NetSuite + Crafted ERP van FoodQloud

16 oktober 2020

Om de volgende stap in het groeiproces te kunnen faciliteren heeft de Texelse Bierbrouwerij besloten een nieuw Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem te implementeren. Thijs Weber, CFO van de Texelse Bierbrouwerij: “Met NetSuite + Crafted ERP van Quistor FoodQloud kiezen we voor een toekomstbestendige cloud-based bedrijfsapplicatie, specifiek voor brouwerijen. Het doel is om al onze processen hierin te integreren, zodat we efficiënter kunnen werken en meer inzicht krijgen.”

Enthousiaste hobbybrouwers startten in 1999 met de Texelse Bierbrouwerij, maar nu werkt een team onder leiding van een brouwmeester bij het bedrijf. In twintig jaar groeide de brouwerij naar een professionele onderneming, met eigentijdse technologie en vele onderscheidingen. Kwaliteit in de breedste zin staats hoog in het vaandel bij het bedrijf. Thijs Weber: “Door de groei van de organisatie is het soms lastig om met een krappe capaciteit voldoende voorraad te leveren. De implementatie van een bedrijfsbrede ERP-oplossing zal ons helpen het rendement op onze productiecapaciteit te maximaliseren.”

Werken met één geïntegreerd ERP-systeem

Met de implementatie van één geïntegreerde bedrijfsapplicatie voor zowel financieel management, inkoop, verkoop, CRM, voorraadbeheer, productie en kwaliteit wil de Texelse het aantal manuele data-entries verlagen en de beheersbaarheid van de processen verhogen. Thijs Weber: “We kunnen hier veel tijdswinst mee boeken en het aantal fouten minimaliseren. Momenteel gebruiken we verschillende systemen en veel Excel-sheets voor het vastleggen van informatie. Daarnaast noteren we nog zaken op bonnen. Met één centraal systeem stroomlijnen we de complete informatiestroom binnen de brouwerij. Efficiënte controle, waarmee we inzicht krijgen en de wendbaarheid van de organisatie vergroten.”

Gefaseerde uitrol van NetSuite + Crafted ERP

De Texelse Bierbrouwerij en implementatiepartner Quistor FoodQloud kozen voor een gefaseerde introductie het ERP-project om de kerngebruikers goed te kunnen begeleiden en de dagelijkse gang van zaken minimaal te belasten. Het belangrijkste doel van de eerste fase is het beter inzichtelijk krijgen van de goederenstroom middels een sluitende voorraadadministratie met real-time inzicht. Dit voor zowel de inkoop-, productie- als verkoopfuncties, waarbij tracering en costing op eenvoudige wijze gewaarborgd blijven. De productieadministratie zal eveneens ingericht worden om de goederen- en productstroom goed te kunnen ondersteunen.

Kwaliteit als sturende functie

 Als de goederenstromen eenmaal inzichtelijk zijn zal de Texelse zich richten op kwaliteit als sturend principe binnen al haar bedrijfsprocessen te introduceren. Met de Quality Assurance (QA) functionaliteit in NetSuite kunnen ze voorraad statussen koppelen aan batches. En met de Quality Control (QC) opties kunnen kwaliteitscontroles worden uitgevoerd. Naast QA en QC biedt NetSuite snelle tracking en tracing van producten en uitgebreide mogelijkheden om eventuele klachten te registreren en op te volgen.

Dynamische financiele rapportages in real-time

De Texelse Bierbrouwerij wenst een efficiënte en rijke financiële administratie op te zetten, met uniformiteit in KPI’s. Thijs Weber: “Denk hierbij aan dynamische financiële rapportages, gekoppeld aan up-to-date verrichte transacties. Daarmee vergroten verkrijgen we een welhaast real-time inzicht in de bedrijfsperformance. Momenteel worden berekeningen handmatig gemaakt via data exports naar een externe BI-applicatie. Dit is een tijdrovend, persoonsgebonden en foutgevoelig proces.”

Brouwerij specifieke functionaliteiten

In de tweede fase van het project gaat de Texelse Bierbrouwerij meer brouwerij specifieke functionaliteiten uit NetSuite native add-on Crafted ERP implementeren. Standaard branche specifieke functies als accijnsadministratie, fermentatie management en receptbeheer zijn hier voorbeelden van. Daarnaast maakt de applicatie tank-readings met volledig batch registratie, brouw productie-log en kwaliteitsregistratie mogelijk. Thijs Weber: “Ook kunnen we tanks en hun inhoud visueel weergeven in het systeem. Dat sterke visuele aspect maakt NetSuite + Crafted ERP heel intuïtief en is bijvoorbeeld ook doorgevoerd in de grafische productieplanning van de tanks.”

Bron: Quistor NetSuite

 

Altijd op de hoogte blijven?