‘THT is verwarrend en leidt tot verspilling’

9 december 2015

Zo’n 46 procent van de Nederlanders vindt verwarrende houdbaarheidsdata op verpakkingen de grootste oorzaak van voedselverspilling. 60 procent stelt met een duidelijker omschrijving minder vaak voedsel weg te gooien als de datum bereikt is. Dan zullen ze vaker eerst kijken, ruiken of proeven.

‘Kwaliteit gegarandeerd tot…’ geeft volgens hen beter aan dat een product nog prima eetbaar is na het verstrijken van de datum.

Dat zijn enkele resultaten van het onderzoek dat in november in opdracht van Tetra Pak is uitgevoerd door onderzoeksbureau Stroom.

THT? TGT?

THT (ten minste houdbaar tot) wordt vaak verward met TGT (te gebruiken tot). Zo’n 54 procent kan het verschil naar eigen zeggen niet benoemen en 42 procent weet sowieso niet dat er een verschil tussen deze twee termen is.

Tetra Pak is #THTWegErMee gestart om duidelijker, alternatieve termen te vinden en zo het onnodig weggooien van voedingsmiddelen tegen te gaan.

Brainstormsessie

Tijdens een brainstormsessie kwamen vijf alternatieve termen boven. De vijf beste uitkomsten zijn de afgelopen twee weken door Nederland beoordeeld via een representatieve steekproef en social media.

'Kwaliteit gegarandeerd tot' is veruit de populairste omschrijving, met 40 procent van de stemmen. Een ruime meerderheid vindt deze term beter dan de huidige aanduiding. Het verduidelijkt volgens hen dat producten vaak nog prima te consumeren zijn na het verstrijken van de datum.

Voedingsexperts

De brainstormsessie werd gehouden met dertien voedingsexperts, waaronder Toine Timmermans (programmamanager duurzame voedselketens Wageningen UR), Corné van Dooren (kennisspecialist duurzaam eten Voedingscentrum), Felix Wilbrink (culinair journalist De Telegraaf), Iens Boswijk (oprichtster Iens.nl), Wilbert van de Kamp (YouthFoodMovement) en Birgit Kamp (Communications Director Tetra Pak).

Lees ook:

Verspilling te lijf met #THTwegermee (30 juni 2015)

Altijd op de hoogte blijven?