ZEIST - TNO en een grote Nederlandse levensmiddelenmultinational hebben een een mondflorachip ontwikkeld. De zogenaamde Oral Cavity Chip kan het effect van voeding op de mondflora meten.
De mondflora kent circa 700 verschillende bacteriën, maar welke bacteriën bijdragen aan een positieve dan wel negatieve mondgezondheid is nog onduidelijk.
Daarvoor ontwikkelde TNO samen met een internationale voedselproducent de Oral Cavity Chip (OCC) waarmee de totale DNA-samenstelling van een bacterieel monster beschreven kan worden.
Het proces werkt op basis van een wattenstaafje waarmee op bepaalde plekken in de mond speeksel afgenomen kan worden. Dit speeksel wordt vervolgens op de chip aangebracht.
Voedingsclaims
Met deze kweekonafhankelijke techniek worden verschuivingen in de samenstelling van de mondflora, als gevolg van de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, in kaart gebracht.
Volgens TNO gaat de OCC een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen en het onderbouwen van claims.
Deze hebben niet per se betrekking op mondgezondheid. Volgens de TNO-woordvoerster Astrit Verstijnen-Geitenbeek faciliteert de methode ook algemene gezondheidsclaims. 'Er is een directe relatie tussen een gezonde mond en een gezond lichaam.'
De chip zal samen met ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) worden verfijnd. ACTA heeft essentiële kennis over monsterverzamelingen en het vaststellen van mondgezondheid.
Met deze informatie kunnen TNO en ACTA de samenstelling van de mondflora linken aan een maat van mondgezondheid.
Lees ook:
TNO ontwikkelt goedkope isolatiemethode voor DNA (12 oktober 2006)
Zie ook:
Dossier voedings- en gezondheidsclaims