Toch vegetarische vleesbenamingen in Frankrijk

6 februari 2025 Redactie Vleesmagazine
VLEESVERVANGERS | Niet, wel, toch niet, nee jawel. Mogen voedselproducenten in Frankrijk hun vegetarische producten vleesbenamingen, als plantaardige worst of vegaburger, geven? Na jarenlang getouwtrek en rechtzaken is de kogel door de kerk. Het mag wel.

Het begon in 2022 met een decreet van de Franse regering om het gebruik van termen als 'steak', 'worst' en 'filet' voor vegetarische producten te verbieden. Dit leidde tot verschillende juridische procedures. Een uitspraak van de hoogste rechter in Frankrijk maakt hier een einde aan. Vleesvervangers mogen gewoon een vleesbenaming krijgen.

Discussie over vleesbenamingen

In Frankrijk is al jarenlang discussie of een vleesvervangers vleesbenamingen mogen krijgen als plantaardige worst of vegaburger. Vanwege mogelijke verwarring bij consumenten vaardigde de Franse regering zowel in 2022 als in 2024 een decreet uit om dit te verbieden. Dit stuitte op weerstand van producenten van plantaardige eiwitten en leidde tot verschillende juridische procedures.

Zo stapten vleesvervangerproducent Beyond Meat en drie Europese vegetarische organisaties in 2024 naar het Europees Hof van Justitie vanwege het verbod. In oktober van het zelfde jaar oordeelde het hof dat een dergelijk verbod niet is toegestaan, tenzij er specifieke wettelijke benamingen voor deze termen zijn vastgesteld. Volgens het Hof biedt de bestaande EU-regelgeving voldoende consumentenbescherming. Dit maakt een algemeen verbod op het gebruik van vleesgerelateerde termen voor plantaardige producten niet gerechtvaardigd. 

Mede vanwege de Europese regels schortte de Franse Raad van State, de Conseil d'État, de twee decreten uit 2022 en 2024 al op. En eind januari 2025 bepaalde de hoogste Franse rechter de decreten ongeldig. Hiermee komt er definitief een einde aan de besluiten van de regering.

Agumenten voor- en tegenstanders

Discussie over vleesbenamingen voor vegetarische producten is niet uniek voor Frankrijk. Ook in elders laaien dergelijke discussies regelmatig op. Tegenstanders vinden dergelijke benamingen consumentenmisleiding. Ze stellen dat namen zoals ‘vegaburger’ of ‘kipstuckjes’ consumenten kunnen verwarren en laten denken dat ze dierlijke ingrediënten bevatten. Een ander argument is de bescherming van de vleesindustrie. De vleesindustrie vreest oneerlijke concurrentie, omdat vegetarische producten volgens hen meeliften op de reputatie van vleesproducten.

Volgens voorstanders maken vleesbenamingen de producten juist herkenbaar. Consumenten begrijpen volgens deze groep best dat een ‘vegetarische worst’ geen vlees bevat. Het woord geeft vooral de vorm en toepassing aan. Daarnaast vrezen ze dat een verbod mogelijk innovatie in de plantaardige industrie remt en duurzame alternatieven minder toegankelijk maakt. En tot slot wijzen ze op de dubbele standaard. Zuivelproducten mogen bijvoorbeeld wél benamingen als "pindakaas" of "kokosmelk" dragen, wat wijst op inconsequent beleid.

Altijd op de hoogte blijven?