Honderd procent slaafvrije cacao: Tony’s Chocolonely maakt het mogelijk. Op Food Technology vertelt Lean Goedegebuure, Planning and Operations lead bij Tony’s Chocolonely, over de stappen die het bedrijf moest ondernemen om hun cacao volledig te kunnen traceren.

In 2005 riepen journalisten van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde Tony’s Chocolonely in het leven, met als doel om 100% slaafvrije chocolade op de markt te brengen. De weg hier naartoe was niet zonder obstakels, maar dankzij een nauwkeurig systeem van dataverzameling bevatten de producten van Tony’s Chocolonely nu 100% traceerbare cacao.

Tony’s Chocolonely ging van start met een roadmap naar slaafvrije chocolade. Daarin waren drie punten het meest belangrijk: bewustzijn creëren over kinderarbeid in de cacaobranche, het goede voorbeeld geven als het gaat om productie van chocolade en andere bedrijven inspireren om ook actie te ondernemen. Om dit voor elkaar te krijgen, moest Tony’s de cacaobonen van boer tot fabriek traceerbaar maken, zodat het zeker is dat de cacao van hun boeren daadwerkelijk in de chocoladerepen terecht komt.

Verantwoordelijkheid nemen

Via zenders in de voorraden die direct afkomstig zijn van cacaoboerderijen, houdt Tony’s Chocolonely bij waar in de keten hun cacao zich bevindt. De grootste uitdaging hierbij was om ervoor te zorgen dat alle aangesloten boeren meewerkten, vertelt Lean Goedegebuure. Uiteindelijk lukte het Tony’s om alle cacao 100% traceerbaar te maken. “Traceerbaarheid moet nooit het doel zijn, maar is een manier om aan te zetten tot het nemen van verantwoordelijkheid”, aldus Lean. Tony’s doel is om andere bedrijven te inspireren hetzelfde te doen, met succes: ook Albert Heijn traceert nu op dezelfde manier de cacao van het chocolademerk Delicata.

Alle boeren die bij Tony’s Chocolonely zijn aangesloten, zijn met GPS in kaart gebracht. Daardoor kan Tony’s de bescherming van de bossen waarborgen en ontbossing in de omgeving van een boerderij voorkomen. Ook houdt Tony’s de oogst van de boerderijen bij, zodat boeren niet meer cacao kunnen aanleveren dan waar hun boerderij voor bestemd is. Boeren hoeven nog niet aan Tony’s standaarden te voldoen wanneer ze willen aansluiten, maar daarna wordt er wel verwacht dat ze maatregelen nemen tegen kinderarbeid. Ook onderwijst Tony’s hun boeren over wat kinderarbeid is en hoe ze dit kunnen tegengaan.

Traceerbare cacaoboter

Tony’s Chocolonely werkt nog steeds samen met de fabriek van Barry Callebaut. Lange tijd kwam de cacaoboter daar in één tank terecht, waarna het vervolgens naar alle distributielijnen in de fabriek ging. Na tien jaar hard werken en onderhandelen heeft Tony’s nu een eigen tank voor hun 100% traceerbare cacaoboter, die alleen in de producten van Tony’s terecht komt. Tony’s Chocolonely vraagt PWC om ook over hun claims over traceerbaarheid een audit uit te voeren, zodat deze controleerbaar blijft. Op dit moment is 100% van de cacao terug te traceren naar Tony’s partnercoöperaties.

Andere ingrediënten

Van de ingrediënten van Tony’s chocolade is alleen de cacao traceerbaar. Andere ingrediënten zoals suiker of noten traceren is voor Tony’s nu niet haalbaar. “Een bedrijf runnen betekent: pick your battles”, zegt Lean. “We moeten daarin keuzes maken.” Als voorbeeld noemt hij hazelnoten, die Tony’s een aantal jaar geleden uit Turkije haalde, maar waarvan bleek dat het in dit land moeilijk was om na te gaan of de noten op een eerlijke manier geteeld worden. “Dan hebben we twee opties: of we halen onze resources uit een gebied waarin minder risico’s zijn, of we communiceren op onze producten dat de hazelnoten van een leverancier komen die niet transparant is over een eerlijke productie.”

In EVMI 2 geeft Lean Goedegebuure een uitgebreider interview over de traceerbare cacao. Lees het interview hier.

Altijd op de hoogte blijven?