TERUGBLIK | In aanloop naar 2025 blikt EVMI terug op het afgelopen jaar. Welke berichten vonden onze lezers het meest interessant en trokken de meeste views? Dit is de top 5 van 2024.
1. Geostick ontvangt Predicaat Koninklijk
Etikettendrukkerij Geostick ontving onlangs het Predicaat Koninklijk uit handen van burgemeester Pieter Heiliegers. Het bedrijf mag zich nu Koninklijke Geostick noemen. “Dat we het Predicaat Koninklijk hebben mogen ontvangen vervult mij met enorme trots en emotie."
2. Maismolen Codrico stopt met draaien
Codrico stopt met de molenactiviteiten. De verhuizing naar de Spaanse Polder is voor de Rotterdamse onderneming de aanleiding alle activiteiten te herstructureren. Dat betekent dat de maismolen medio 2024 stopt met draaien.
Nieuwsbrief EVMI
Wil je in 2025 geen nieuws missen van EVMI? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws en achtergrondartikelen in je mailbox
3. Nederlandse veldboon: alternatief voor sojaboon?
De Nederlandse veldboon (vicia faba) heeft de potentie om het nieuwe alternatief voor de sojaboon te worden vanwege een veel betere CO2 voetafdruk voor het milieu. Voor de productie van sojabonen wordt nu veel oerwoud gekapt, en ook moeten de bonen naar Nederland verscheept worden. De Nederlandse veldboon daarentegen wordt op Nederlandse akkers verbouwd en heeft per hectare ook nog een hogere eiwitopbrengst.
4. Eiwittransitie: Nederlanders verwachten inzet van foodbedrijven
De meeste Nederlanders staan positief tegenover de transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon. Zij verwachten dat supermarkten, cateraars en voedselfabrikanten hiervoor stappen ondernemen, zoals het goedkoper maken van plantaardige producten en het vervangen van dierlijke ingrediënten door plantaardige. Dat blijkt uit een rapport van ProVeg in samenwerking met Kieskompas.
5. Slak als superfood van de toekomst
Dat het produceren en consumeren van vlees een groot klimaatimpact heeft, is inmiddels wel bekend. Alternatieven voor vlees zijn ruimschoots beschikbaar in de vorm van vleesvervangers in de supermarkt. Maar wat als er een alternatief nog dichterbij te vinden is, in de achtertuin bijvoorbeeld? Wat is de rol van de slak in het voedingspatroon van de toekomst?