Transitiecoalitie Voedsel ziet nieuwe kansen na val kabinet

5 juni 2025 Redactie Food Pixabay
NIEUWS | Werden eerder landbouw- en voedseltransitie te vaak in de wacht gezet, nu ontstaat daar echter nieuwe ruimte voor. Er zijn veel en grote uitdagingen volgens Transitiecoalitie Voedsel maar de oplossingen liggen klaar.

Of het gaat om het stikstofprobleem, biodiversiteit, gezonde voeding of de eiwittransitie, tal van initiatieven laten zien dat het anders kan, dat het anders moet.

Beloningen

Dit is volgens de Transitiecoalitie Voeding het moment om de landbouw- en voedselbeleid opnieuw in te richten. Een essentiële rol hierbij is weggelegd voor subsidies: minder geld naar wat natuur schaadt en meer steun voor natuurinclusieve landbouw. Zo behalen we een maximale winst voor milieu en boeren met het bestaande budget.

Samenwerking

Deze omslag vraagt om samenwerking. Boeren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden kunnen samen de bestaande subsidiestromen herzien en richten op de toekomst. Van belang is om beter zicht te krijgen op de werkelijke kosten van het huidige landbouw- en voedselsysteem. Veel kosten, zoals schade aan natuur of gezondheid, worden daar nu niet in meegerekend. Een systeem dat positieve impact beloont en schade beprijsd, maakt duurzame en gezonde keuzes aantrekkelijk en toegankelijk.

Eiwittransitie

Een andere sleutelrol is weggelegd voor de overgang van dierlijk naar meer plantaardig voedsel, zowel in productie als consumptie. Tijdens de regeerperiode van het vorige kabinet werd hier minder aandacht aan besteed. Concrete voorstellen als een suikertaks of btw-verlaging bleven liggen, dat moet anders volgens de Transitiecoalitie Voedsel. Niet alleen in politiek Den Haag, maar ook in provincies, gemeenten en bedrijven. Veel ondernemers hebben al laten zien dat het anders kan. 

Oproep aan een nieuw kabinet

Transitiecoalitie Voedsel roept het nieuwe kabinet op tot actie aan de hand van de volgende punten:

  • De eiwittransitie te verankeren in landbouw-, gezondheids- en klimaatbeleid;
  • Koplopers te belonen en samen te bouwen aan een gezond en duurzaam voedselaanbod;
  • Wetgeving en fiscale instrumenten in te zetten voor een gezonde voedselomgeving;
  • Provincies en ketenpartners actief te ondersteunen met langetermijnbeleid.

Gebiedsgerichte aanpak

Het kabinet Schoof liet de gebiedsgerichte aanpak los en zette daarmee een streep door de 24,3 miljard euro die was gereserveerd voor een serieuze landbouwtransitie. In heel het land vielen samenwerkingen stil, tussen boeren, overheden, natuurorganisaties en burgers. Transitiecoalitie Voedsel gelooft juist in die gebiedsgerichte aanpak. Samen met boeren uit diverse regio's is een notitie geschreven over hoe je in de lokale praktijk van bodem, water, landschap en mensen wél tot echte oplossingen komt. Ook in het voorstel voor het stikstofbeleid wordt gepleit voor een brede, samenhangende visie waarin stikstof, biodiversiteit, klimaat, water, bodem en dierenwelzijn als geheel worden bekeken.

 

Altijd op de hoogte blijven?