Twee-in-één wikkel beteugelt snacken niet

22 februari 2010

AMSTERDAM - Verpakkingen waarbij één grote chocoladereep is vervangen door twee kleinere, zorgen er niet voor dat mensen minder eten. De gedachte was dat consumenten met een twee-in-éénverpakking eerder zouden delen of de helft zouden bewaren.

Nu blijken meer dan 90 procent van de mensen die een dergelijke verpakking kochten bij on-the-go locaties, allebei de repen zelf en nog op dezelfde dag opaten. Dat heeft EMGO Institute for Health and Care Research van de Universiteit van Amsterdam onderzocht bij deze locaties.

Vet verminderen
In Engeland maakt de Food Standards Agency zich sterk om verzadigd vet en energie-inname te verminderen. Daarbij werd onder meer gesuggereerd om chocoladerepen niet zwaarder dan 50 gram te maken. Ook zijn er diverse kritieken op producenten dat ze te grote kingsize repen op de markt brengen.

Als reactie hierop kozen fabrikanten voor kleinere repen in dezelfde verpakking. Zo bracht Mars bijvoorbeeld in plaats van 1 kingsize chocoladereep van 74 gram (334 kcal), twee kleine repen van 35 gram (158 kcal per stuk). Op deze manier zouden mensen makkelijker kunnen delen, of de repen op twee verschillende dagen kunnen opeten.

Tank- en treinstations
EMGO deed onderzoek bij twee tankstations en 2 treinstations in vier steden in Nederland. Kopers van een twee-in-één verpakking (110 bezoekers van tankstations en 33 bezoekers van de treinstations) werden ondervraagd.

Van de ondervraagden was 67,8 procent man. 91,6 procent was van plan de repen zelf en nog dezelfde dag op te gaan eten. Belangrijkste reden was ‘honger’. Er werd niet gelet op de afmetingen van de repen.

Lastig bewaren
Kopers zagen de verpakking nog steeds als één eenheid in plaats van als twee eenheden. De aard van de verpakking maakt bovendien dat een tweede chocoladereep lastiger te bewaren is.

De onderzoekers concluderen dan ook dat een twee-in-één verpakkingsconcept geen effectieve strategie is om het snackgedrag van consumenten te beteugelen.

Wel moet worden opgemerkt dat tankstations en treinstations vooral locaties zijn waar kopers wat meer gedreven worden door honger, gemak en impulsaankopen dan in bijvoorbeeld een supermarkt.

Lees ook:
Prorest komt met halve snack (21 januari 2010) 

Meer calorieën dan verpakking meldt (8 januari 2010)

Consument vertrouwt portiegrootte niet (30 juli 2009)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over obesitas

Alle berichten over snacks

Altijd op de hoogte blijven?