Vandaag gratis eieren met roep om steun op het Binnenhof

23 augustus 2017

Nadat in België al op 9 augustus het parlement al met spoed bijeen werd geroepen om te praten over de fipronilcrisis in de eiersector, gebeurt dat donderdag 24 augustus in Nederland. Pluimveehouders gaan donderdag met bussen naar het parlement in Den Haag om het debat bij te wonen.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Vóór het spoeddebat zullen de boeren gratis eieren uitdelen op het Binnenhof. Het gaat om een publieksvriendelijk protest van de eierboeren, die compensatie eisen van de overheid voor de schade die ze hebben geleden door het fipronilschandaal. "Het is niet de bedoeling dat er met eieren wordt gegooid. Het gaat ook niet om rotte eieren. We delen gekookte eieren uit en doosjes veilige eieren, waar geen fipronil in zit. Boeren zijn niet boos op burgers, maar op de overheid. De gevolgen van de manier waarop de crisis is aangepakt zijn rampzalig. Dit had echt anders gekund", zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan in het AD. "Gratis uitdelen is altijd nog beter en goedkoper dan volkomen veilig voedsel laten vernietigen''. Volgens de sector bedraagt de schade van de fipronilaffaire minstens €150 miljoen.

Volgens acht gemeenten uit de provincie Utrecht en Gelderland en het bestuur van de provincie Gelderland moet er een noodfonds komen voor de door het fipronilschandaal getroffen boeren. Ze stuurden een brief aan de regering in Den Haag. Dat meldt RTL.

In België is besloten tot een collectieve maatregel om boeren die schade lijden door fipronil overbruggingskredieten te verlenen om hun bedrijven niet om te laten vallen omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De briefschrijvers willen dat Nederland vergelijkbare maatregelen neemt, omdat de imagoschade voor het Nederlandse ei nog geruime tijd voelbaar zal zijn. De pluimveesector taxeert de schade in Nederland op €150 miljoen.

Juist geen steun geven

Op Foodlog werden inmiddels vele analyses gemaakt van de context waarin de fipronilcrisis kon ontstaan. Het is niet ondenkbaar dat de conclusie na verder openbaar onderzoek zal luiden dat de sector als geheel zijn risicocultuur en voedselveiligheidsmanagement onvoldoende op orde heeft; oud-directeur Rob Dortland (VWS en VWA, een van de rechtsvoorgangers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) stelde die analyse als een plausibele voor.

Eén van de mogelijke maatregelen om verbetering af te dwingen is juist het niet langer verstrekken van extra hulp. Dat zei ondernemer Jos Hugense (voedselverwerking) op Foodlog. Zulke maatregelen zijn hard, maar dwingend en zouden eindelijk de gebrekkige risicobeheersingscultuur kunnen verbeteren. Hugense tekende aan die maatregel zakelijk voor te stellen. De menselijke drama's die na faillissementen ontstaan, dienen wel met barmhartige hand aan te worden gepakt.

De vermoedelijke bron van het fipronilschandaal is het Gelderse tweemansbedrijf Chickfriend. In TV-programma Jinek vertelde advocaat Wouter Hendrickx vorige week dat de twee eigenaren te goeder trouw zouden hebben gehandeld. Ze zouden niet hebben geweten dat hun methode om stallen bloedluisvrij te maken fipronil bevatten. Eerder naar buiten gekomen onderzoek van dagblad NRC wijst echter wel op opzet.

Het debat start donderdag 24 augustus om 10:30 uur en is via de link live te volgen.

Lees ook:

Dossier fipronil-affaire

Altijd op de hoogte blijven?